Minder eindejaarspremie door tijdelijke werkloosheid?
Wat is de impact van tijdelijke werkloosheid op je eindejaarspremie? En hoe zit het met je vakantiegeld en aantal vakantiedagen volgend jaar?
Het algemeen principe is eenvoudig en duidelijk: wie voltijds als werknemer werkt, heeft wettelijk gezien recht op 20 betaalde vakantiedagen per jaar(*). Deze vrije dagen moet je wel opnemen voor het einde van het desbetreffende jaar, dus tussen 1 januari en 31 december. Heb je op het einde van het jaar nog vakantiedagen over? Dan kun je ze in theorie niet overdragen naar volgend jaar.
(*) Ter vergelijking: wie bij de Vlaamse Overheid werkt, is gezegend met 35 wettelijke vakantiedagen per jaar. Meer info vind je hier.
Toch kunnen bepaalde vakantiedagen wél overgedragen worden. In dat geval gaat het niet om wettelijke vakantiedagen maar wel om de zogenaamde extralegale vakantiedagen zoals bijvoorbeeld anciënniteitsdagen of Adv-dagen (inhaalrustdagen). Deze bijkomende verlofdagen worden per sector of onderneming (cao) toegekend.
Wanneer je door bijvoorbeeld een langdurige ziekte, arbeidsongeval of bevallingsverlof geen vakantiedagen kon opnemen, moet je werkgever jou toch het vakantiegeld betalen voor de niet-opgenomen vakantiedagen.
Bedienden krijgen ten laatste op 31 december het resterende vakantiegeld betaald (= enkel vakantiegeld voor de nog niet-opgenomen vakantiedagen + dubbel vakantiegeld indien dit nog niet werd betaald). Arbeiders krijgen het totale vakantiegeld in de loop van de maand mei op hun rekening gestort, ongeacht of ze nu wel of niet hun verlofdagen opnemen.
Als werknemer ben je verplicht om de vakantiedagen waarop je recht hebt, op te nemen voor het einde van het jaar. Wil je écht geen vakantie? Dan is je baas niet verplicht om jou de niet-opgenomen vakantiedagen uit te betalen. Geniet dus toch maar van je welverdiende vakantie.
Krijg je geen toelating van je baas om je verlofdagen op te nemen? Dan riskeert hij een administratieve en strafrechtelijke geldboete. Bovendien krijg je als werknemer alsnog het vakantiegeld voor de niet-opgenomen vakantiedagen.
Ondanks je tijdelijke werkloosheid door corona heb je nog altijd het recht om je resterende vakantiedagen dit jaar op te nemen. Dit komt omdat de regering heeft beslist om de tijdelijke werkloosheid door corona gelijk te stellen aan gewerkte dagen. Die gelijkstelling is momenteel al geregeld tot 30 september 2020. Voor de periode nadien moet de wetgeving nog op punt gezet worden.
Uiteraard worden deze vrije dagen uitbetaald als vakantiedag en niet als tijdelijke werkloosheidsuitkering door corona.
Kortom: de coronacrisis heeft geen invloed op jouw aantal wettelijke vakantiedagen en het recht om ze op te nemen.
Lees ook: Minder eindejaarspremie door tijdelijke werkloosheid?
(fd/mr)
7 december 2020Wat is de impact van tijdelijke werkloosheid op je eindejaarspremie? En hoe zit het met je vakantiegeld en aantal vakantiedagen volgend jaar?
Ondanks het coronavirus nemen werknemers even vaak vakantie tijdens de zomermaanden juli en augustus als de voorbije jaren.
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de coronacrisis uit te zweten.
Ben jij door de coronacrisis tijdelijk werkloos (geweest)? Dan kom je volgend jaar misschien voor een onaangename fiscale verrassing te staan...
Minder loon betekent minder geld om uit te geven. Wist je dat je onnodige kosten kan schrappen die je eigenlijk niet eens zo hard opmerkt?
Ontslag is helaas een realiteit waar velen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er stappen die je kan nemen om je ontslag snel te verteren
Als medewerker van De Lijn beweeg je écht mee naar een nieuwe invulling van je job. Zij getuigen...
Pas afgestudeerd? Dan wil je wellicht héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen de meest courante business support functies.