Thuiswerk: wat betaalt je baas, wat betaal je zelf?
Aan thuiswerken zijn ook kosten verbonden. Is je baas verplicht om deze allemaal te betalen?
Het is personeelspsycholoog Jos Verdonck (Verdonck Professional Partners) die aanraadt om bij de aanwerving van (potentiële) thuiswerkers een viertal aspecten in het achterhoofd te houden. “Om te beginnen is er de vraag: wie is geschikt voor thuiswerk? Hierbij houden we rekening met onder meer de nood aan sociale contacten en de aard van de job”, stelt hij. Daarnaast is ook de werkattitude een belangrijk item. “Kan de kandidaat voldoende autonoom werken? En heeft hij voldoende zelfdiscipline?”
Naast de geschiktheid is er ook het element coaching. “Welke aspecten zijn van belang voor de individuele coaching? Is er bijvoorbeeld nood aan emotionele feedback of eerder nood aan team-betrokkenheid of -aansturing.”
Doe de test: Welk type thuiswerker ben jij?
Ten derde is het, volgens Verdonck, belangrijk om bij de aanwerving te bekijken welke verhouding in werken thuis versus op kantoor is aangewezen. “Nieuwe werknemers hebben vooral nood aan onboarding bij de werkgever zelf. En weet ook dat sommige medewerkers meer nood hebben aan fysieke contacten dan andere.”
Tenslotte is er ook de praktische kwestie: kan je als werknemer überhaupt thuis aan de slag? “Beschik je bijvoorbeeld over een fysiek afgescheiden ruimte? En welke werkmiddelen kan de werkgever best ter beschikking stellen om efficiënt te werken, zoals bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel.”
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(William Visterin)
10 februari 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Aan thuiswerken zijn ook kosten verbonden. Is je baas verplicht om deze allemaal te betalen?
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
Hoe kun je goed beoordeeld worden wanneer je “onzichtbaar” van thuis uit werkt? En hoe bereid je je voor op zo’n gesprek?
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
Zowel werknemers als werkgevers zien een overwegend positief effect van thuiswerken op de productiviteit.
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Ook ingenieursstudenten kunnen van thuis uit werken. En meer bepaald testmachines bedienen die zich fysiek in het labo bevinden.
Sinds hij binnen het Wit-Gele Kruis van Antwerpen doorgroeide tot referentieverpleegkundige wondzorg, doet Dries de job die hem op het lijf is geschreven.