Wat maakt jouw werkgever echt great?
Het is de vraag van 1 miljoen: wat maakt een organisatie een geweldige ‘plek’ om te (gaan) werken? Terwijl andere gewoon een werkgever blijven...
Dat concludeert een team van organisatiewetenschappers aan de universiteiten van Tilburg en Antwerpen. Hebzuchtige Chief Executive Officers (CEO’s) zijn sterk gericht op materiële rijkdom en belonen zichzelf met een buitengewoon hoog salaris.
In een steekproef onder 301 CEO’s van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven onderzocht het team hoe hebzuchtig de CEO’s waren en welke invloed dit had op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of MVO. Vaak heeft men het bij MVO over de triple-P-benadering: profit, maar met respect voor mens (people) en milieu (planet).
Hebzuchtige CEO’s laten zich erg leiden door eigenbelang. Ze blijken minder te investeren in MVO. Dit negatieve effect werd zelfs nog sterker wanneer het samenging met een beloningsbeleid dat kortetermijnresultaten stimuleerde via bonussen. “Investeren in MVO wordt vaak gezien als een strategie die op de lange termijn voordelen oplevert door de opgebouwde relaties met stakeholders: belanghebbenden zoals aandeelhouders, werknemers of omgeving. Op korte termijn kan het echter een negatief effect hebben op de financiële resultaten”, klinkt het.
Volgens de onderzoekers zijn organisaties kwetsbaarder voor de gevolgen van een externe schok, zoals de wereldwijde financiële crisis in 2008, door het ‘greedy’ gedrag van CEO’s en het gebrek aan goede relaties met die zogenaamde stakeholders. Organisaties die door hebzuchtige CEO’s werden geleid, herstelden zich veel later en ook de aandelenkoers kwam pas later weer op het niveau van vóór de crisis. Dit komt doordat ze weinig steun kregen van stakeholders en hun eigen middelen uitgeput hadden voor eigen gewin.
Al in 1987 predikte Gordon Gekko (de rol van Michael Douglas) in de Hollywood-klassieker ‘Wall Street’ in zijn bekende speech Greed is right, greed works. Enkele crisissen en onderzoeken later lijken de man (en film) toch definitief ongelijk te hebben.
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Het is de vraag van 1 miljoen: wat maakt een organisatie een geweldige ‘plek’ om te (gaan) werken? Terwijl andere gewoon een werkgever blijven...
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
Zie jij je baas als een leider of eerder als een lijder? Doe de test met onze checklist en ontdek of jouw baas écht een goede baas is!
Wat als je elke dag met grote tegenzin naar het werkt gaat? Hoog tijd om iets te doen aan je werkgeluk!
Ze is Europa’s belangrijkste flik als hoofd van Europol. Maar wat kan jij leren van Catherine De Bolle? Deze 5 zaken...
Iedereen vraagt zich vroeg of laat weleens af of het niet beter is om gewoon ontslag te nemen. De redenen zijn legio...
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Katrijn werkt sinds begin dit jaar als ingenieur bij UZ Leuven, een interessante mix van techniek en zorg.