Hoe productief zijn thuiswerkers?
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Dat blijkt uit een onderzoek van Protime waarvoor 1.000 Vlaamse werknemers, die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis werken, werden bevraagd.
Na ruim een jaar thuiswerken snakken veel telewerkers opnieuw naar de werkvloer. Zo geeft bijna de helft van de bevraagde thuiswerkers (45,5%) aan zijn of haar collega’s meestal tot altijd te missen. Voor 14% van de respondenten valt dit gemis daarentegen helemaal niet zwaar. Maar onze collega’s minder vaak zien heeft dus ook zijn voordelen.
Wie herkent dit niet: je bent uiterst gefocust met een taak bezig, tot je gestoord wordt door een collega met een vraag. Weg concentratie! Die vraag is dan meestal wel snel beantwoord, maar het haalt ons wel uit ons werkritme. Hierdoor glipt er veel waardevolle werktijd weg en zijn we gemiddeld zo’n 6,3 minuten kwijt tegen dat we onze concentratie terugvinden.
Terwijl dit op een werkdag op kantoor gemiddeld 11 keer voorvalt, goed voor 69 minuten waarop we minder geconcentreerd zijn, gebeurt dit op een thuiswerkdag gemiddeld 4,7 keer, goed voor zo’n half uur aan. Kortom: we kunnen op een thuiswerkdag gemiddeld 39 minuten geconcentreerder doorwerken doordat we minder gestoord worden door collega’s.
E-gids: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
“Sommige vragen zijn dringend en vereisen een snel antwoord van een collega. Alle andere vragen kunnen wachten tot een pauze of een rustiger moment op de dag. Als je écht iets gedaan wil krijgen, doe je er daarom goed aan om met de collega’s vaste momenten op de dag af te spreken waarop je beschikbaar bent voor vragen,” aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.
Deze afspraken worden nog belangrijker na corona, waarin velen meer tijds- en plaatsonafhankelijk zullen blijven werken. “Wanneer werknemers er bijvoorbeeld voor kiezen om hun kinderen van school af te halen en later ’s avonds nog even door te werken. Hierdoor zijn ze niet telkens tijdens de klassieke kantooruren beschikbaar voor vragen. Goede afspraken, maken daarbij goede collega’s!”, besluit s’Jongers.
Lees ook: Kantoor gaat van werkplek naar ontmoetingsplek
(es/kv) - Bron: Protime
7 juni 2021Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Hoe komt het nu eigenlijk dat kantoorgeluiden de ene helemaal niet storen, en de andere er simpelweg woest van wordt?
Het ‘Nieuwe Werken’ is hip tegenwoordig. Maar wat is dat nu eigenlijk, ‘Nieuw Werken’? Jobat zocht het voor je uit en geeft meteen 3 anti-valkuil-tips!
Telewerken doe je in principe waar je maar wil … maar niet altijd wanneer je maar wil. Toch zijn heel wat taken perfect uit te voeren buiten de “kantooruren”!
Werk je in een open kantoorruimte? Dan heb je vast een hekel aan collega’s die je om de 5 minuten komen storen. De oplossing: het niet-storen-lampje!
27 oktober is uitgeroepen tot Dag van de Stilte. Een dag die nodig is, dat bewijst de opmars van de koptelefoon op het werk.
De Portugese overheid heeft per decreet beslist dat thuiswerkers op een geluidsarme werkomgeving kunnen rekenen. Hoe zit dat precies?
We begrijpen het: thuiswerken is aangenaam. Toch is er ook een keerzijde aan de medaille. Want wie vaker thuiswerkt, heeft minder kans om promotie te maken.