Hoe onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden?
Naast een correct loon kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden je ook heel wat arbeidsvreugde opleveren. Kun je hierover onderhandelen en hoe pak je het aan?
Nu de coronacijfers gunstig evolueren en de aangekondigde versoepelingen stap voor stap worden doorgevoerd, komen we alweer een stap dichter bij een normaler leven. Eén van de versoepelingen in het Zomerplan van de federale regering is dat vanaf 1 juli 2021 telewerken niet langer verplicht is maar wel sterk aanbevolen blijft. Heel wat werknemers die ondertussen al gewend waren aan de voordelen van thuiswerken, keren nu dus onder bepaalde voorwaarden mogelijk terug naar kantoor.
CHECK: Kan je baas de terugkeer naar kantoor verplichten?
De terugkeer naar kantoor kan een goed moment zijn om het met je baas eens over je algemene arbeidsomstandigheden te hebben. Wil je liever van thuis uit blijven werken omdat je in je eigen home office efficiënter en productiever kunt werken? Of wil je, in de mate van het mogelijke, zelf je werkuren kiezen? Een goed gesprek met je baas kan alvast voor goede afspraken zorgen.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
Toch zijn het niet alleen de arbeidsvoorwaarden die besproken kunnen worden tijdens het gesprek. Zo kan de werkgever een tijdelijke belastingvrije thuiswerkvergoeding van maximaal 144,31 euro per maand voorzien voor werknemers die structureel en regelmatig telewerken. Deze maatregel werd onlangs nog verlengd tot 30 september 2021. Meer info over de voorwaarden vind je hier.
Ook kan je werkgever er in bepaalde gevallen voor kiezen om een deel van je gemaakte onkosten terug te betalen of om zelf kantoormateriaal te voorzien (ergonomische bureaustoel, pc, headset, …).
Ontdek: Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?
Özlem Simsek, Managing Director van Robert Walters Groep België: “Nu er onder bepaalde voorwaarden terug op kantoor gewerkt mag worden, is het zeker een goed idee om met je werkgever te onderhandelen over de post-corona arbeidsvoorwaarden. Zo kun je onderling afspreken hoeveel dagen je van thuis uit mag werken en wanneer je beschikbaar moet zijn voor bv. online meetings. Ook een mogelijke onkostenvergoeding of de vraag naar de juiste digitale tools om thuis efficiënt te kunnen telewerken, moeten in dit kader zeker bespreekbaar kunnen zijn.”
Het loont dus zeker de moeite om een afspraak te maken met je baas. Let wel: alle gemaakte afspraken omtrent je telewerk leg je best vast in een thuiswerkovereenkomst, zo vermijd je misverstanden en onduidelijkheden.
Extra: Welk type thuiswerker ben jij?
(fd/mr)
12 juli 2021Naast een correct loon kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden je ook heel wat arbeidsvreugde opleveren. Kun je hierover onderhandelen en hoe pak je het aan?
Nooit eerder was de afstand tussen collega’s zo groot. Letterlijk dan toch, want ondanks al dat telewerk voelen we ons meer thuis op het werk.
Als alles volgens plan verloopt mag je werkgever vanaf 9 juni 2021 terugkeerdagen organiseren op de werkvloer. Maar kun je verplicht worden om terug te komen?
Na meer dan een jaar telewerken komen veel medewerkers stilaan terug naar kantoor. Maar die werkplek blijkt vatbaar voor verbetering.
Dit jaar werkten in ons land meer mensen van thuis uit dan bij het begin van de pandemie.
We worden dagelijks 39 minuten minder gestoord door collega’s bij thuiswerk! En dat heeft zo z'n voordelen...
Mag je online vergaderen met collega’s vanop een terrasje? En mag je telewerken vanuit je vakantiewoning in het zuiden? Twee experts sturen ons op werkvakantie.
Voor wie nu al bezig is met z’n vakantieplanning op te maken, hebben we goed nieuws: ook dit jaar kan je werkgever jou extra bijkomende vakantiedagen geven.
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?