Een (schrijf)fout in je cv... Wat nu?
Niets zo stresserend als je cv mailen naar een potentiële werkgever. En dan zie je plots een schrijffout. Pas je dat aan en stuur je het opnieuw? Of beter niet?
Je cv, sollicitatie- en motivatiebrief lees je best na op typ- en taalfouten, luidt het algemeen advies. Bij fouten zou je kandidatuur, samen met dat schrijfsel, wel eens in de prullenbak kunnen belanden.
Onterecht, vindt de Nederlandse sollicitatie-expert Jesse Geul. “Ja, taalfouten zijn slordig en te voorkomen”, erkent hij. Al zijn sommige mensen, zo stelt hij, nu eenmaal minder goed in taal en houdt niet iedereen van schrijven. “Blijkbaar storen velen zich eraan, want ik zie vaak dat sollicitanten worden afgewezen vanwege taalfouten.”
Slimme spellinggids: de 20 meest gemaakte fouten
Natuurlijk hangt het af van je job. “Behalve wanneer het een essentieel onderdeel van je functie is, zoals copywriter, zie ik niet in waarom taal zo zwaar moet wegen. Tenzij je romans schrijft, is schrijven bijna altijd functioneel”, oppert Geul.
“Let wel, ik pleit niet voor verloedering van de Nederlandse taal, maar wel voor meer nuance. Omdat jij je ergert aan een taalfout betekent dit niet dat iemand niet geschikt zou zijn voor die functie. Het oogt wat elitair om iemand aan jouw eigen maatstaf te onderwerpen, omdat jij er toevallig goed in bent.”
CHECK: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief (E-GIDS)
Het kan nooit kwaad om je cv of sollicitatiebrieven (of -mails) op voorhand nog even na te (laten) lezen op fouten, zowel qua taal als inhoudelijk. Ook al zouden die fouten niet meteen nefast (mogen) zijn. Als je niet voor een taalfunctie zoals copywriter, PR-consulent of taaldocent solliciteert natuurlijk.
(William Visterin)
27 februari 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Niets zo stresserend als je cv mailen naar een potentiële werkgever. En dan zie je plots een schrijffout. Pas je dat aan en stuur je het opnieuw? Of beter niet?
Voor veel sollicitanten is het een van de grootste uitdagingen tijdens de jobzoektocht: een geschikte sollicitatiebrief schrijven.
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.
Solliciteren begint met het correct spellen van bedrijfs- en merknamen.
Digitaal is het nieuwe normaal en dat geldt ook voor de professionele communicatie. Wat zijn de etiquetteregels en hoe houden we het zakelijk en efficiënt?
Dat een sollicitatiebrief meteen in de papiermand verdwijnt zodra er een dt-fout in staat, blijkt niet juist. “Dat is een mythe.”
Gemiddeld duurt het 7 seconden om te beslissen wat er met jouw CV gebeurt. Door deze tips te volgen, belandt jouw CV op het bureau in plaats van eronder.
Niks zo vervelend als taalfouten. Zeker in je cv of motivatiebrief. Daarom schotelen we je graag een lijst voor met de 20 meest gemaakte fouten!
Leuven is een stad om van te houden, ook voor haar 1.300 medewerkers. Ontdek het verhaal van Marieke, Nathalie, Robbe, Pieter en Diederik