We krijgen steeds meer extralegale voordelen
De voorbije 5 jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 3,5% toegenomen. Al is er een groot verschil in functie en statuut.
Bijna iedereen krijgt extralegale voordelen. Welke je krijgt, hangt natuurlijk van je bedrijf af maar de meest voorkomende zijn een aanvullend pensioen, onkostenvergoeding, maaltijdcheques, ecocheques, een bedrijfswagen, gsm, laptop, aandelenopties enzovoort. Jobat geeft in dit dossier een overzicht van alle mogelijkheden van extralegale voordelen.
Welke zijn het populairst? En welk voordeel is jouw persoonlijke favoriet?
De voorbije 5 jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 3,5% toegenomen. Al is er een groot verschil in functie en statuut.
Een bedrijfswagen kan een interessant extralegaal voordeel zijn. Maar is het wel zo interessant als het wordt voorgesteld? En hoeveel betaal je zélf?
Een historisch kantelpunt op de bedrijfswagenmarkt in België: voor het eerst zijn alle voertuigen in de top 10 van meest bestelde modellen 100% elektrisch.
Op vijf jaar tijd zijn er bijna 12,4% meer werknemers die terugvallen op een bedrijfswagen. In de privésector is zo’n wagen intussen ingeburgerd.
Beu om je rekeningen bij te houden en maandelijks af te rekenen met je baas? Forfaitaire vergoedingen voor de gemaakte kosten zijn de oplossing.
Door de hoge brandstofprijzen zoeken veel pendelaars een alternatieve of goedkopere manier om op het werk te geraken. Dit zijn de voordelen van carpooling.
Een computer en een internetverbinding zijn deze dagen even onmisbaar als een wasmachine of een ijskast. Je bedrijf kan er bovendien aan meebetalen.
Volgens een Europees onderzoek van leasingbedrijf Arval zijn Belgische werkgevers best wel bekommerd om het mobiliteitsprobleem van hun personeel.
Ik moet me vaak voor het werk verplaatsen met mijn eigen wagen, maar eigenlijk kom ik liever met de trein naar het werk. Kan dat?
Een haard- of standplaatstoelage: wat is dat precies en voor wie is de vergoeding bedoeld?
Of je als werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst van je sector of onderneming.
We pendelen nog steeds meestal met de auto naar het werk én ... al dat thuiswerken is slechts weggelegd voor een minderheid aan werknemers.
In steeds meer bedrijven kan je als medewerker gebruikmaken van een mobiliteitsbudget. Maar door het wetgevend kader is de groeimarge nu beperkt.
Mijn werkgever verwacht dat ik verplaatsingen maak voor het werk met mijn eigen wagen. Kan ik dat weigeren?
Ondanks het vele telewerk en de glijdende werkuren, zijn er nog altijd heel wat files op de Vlaamse hoofdwegen...
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
Moet je zelf je boetes betalen wanneer je een verkeersovertreding pleegt op de weg van of naar het werk?
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Ons wagenpark wordt steeds groener, en dan hebben we het niet over de kleur...
Wat zijn ecocheques? Heb jij er recht op? Hoeveel zijn ze waard? Kan je ze ruilen voor maaltijdcheques of meer cash? En wat kan je er allemaal mee kopen?