Hoeveel punten geef jij aan jezelf?
We worden gevraagd om van alles en iedereen een beoordeling te geven. Maar hoeveel punten geef jij aan … jezelf?
Iedereen maakt het wel eens mee, een sollicitatiegesprek dat niet vlot verloopt. Hoe kan je een sollicitatiegesprek best voorbereiden? Welke sollicitatievragen worden vaak gesteld? Zijn er ook strikvragen? En welke vragen kan je best zélf stellen aan de recruiter van dienst?
Wat kan je beter niet doen tijdens een sollicitatiegesprek? Hoe maak je de perfecte eerste indruk? En wat als het misloopt? Je leest het allemaal in de artikels hieronder...
We worden gevraagd om van alles en iedereen een beoordeling te geven. Maar hoeveel punten geef jij aan … jezelf?
In tijden van Covid-19 zijn virtuele jobbeurzen de norm. En die verschillen op een aantal vlakken fundamenteel van een klassieke beurs ter plaatse.
Met een sollicitatiegesprek wil een werkgever te weten komen wat voor professioneel vlees hij/zij in de kuip heeft. Bereid je dus goed voor op “lastige” vragen!
De kleren maken de man. Zeker bij sollicitaties. Jobat geeft enkele dresscode-tips voor een sollicitatiegesprek.
Al te veel sollicitanten gaan onvoorbereid naar een interview, en dat kan je de job kosten. Hoe beantwoord je best deze 5 veelvoorkomende vragen?
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk te weten komen of de job wel iets voor jou is. Drie vragen kunnen daar al een goede aanwijzing van geven.
Met ons stappenplan zie je zeker niets over het hoofd...
Hou in gedachten dat het doel van een jobinterview is om te kijken of er een win-win kan ontstaan voor beide partijen. En zo bereid je je voor!
In zakelijke situaties kunnen mondmaskers een belemmering vormen voor een vlotte communicatie. Hoe ga je daar mee om?
Heeft de recruiter al zijn vragen gesteld? Dan is het gesprek zeker nog niet afgelopen.
Jobbeurzen blijven een belangrijke factor in de zoektocht naar een (nieuwe) job. Of dat nu fysiek is, of online...
Een jobbeurs kan ook perfect virtueel worden georganiseerd. En ja, dat heeft zelfs tal van voordelen!
Nu virtuele jobbeurzen aan een opmars bezig zijn, moet je jezelf presenteren via live-chat. Hoe je een goede eerste indruk maakt? Zo!
Doorgaans bestaat een sollicitatieproces uit verschillende rondes. Deze gesprekken vereisen allemaal een andere aanpak. Hoe zit dat precies?
De interviewer zal eerst het bedrijf of de afdeling voorstellen en de functie binnen de organisatie toelichten. Luister aandachtig om een goed beeld te krijgen over de job en het bedrijf.
Een sollicitatiegesprek is als een examen: je hebt voor jezelf wel een indicatie of het goed is geweest, maar weet het nooit helemaal zeker. Ons advies ...
Een sollicitatiegesprek gehad? Je denkt dat je het goed gedaan hebt? Nu is het enkel nog afwachten … En daar ga je misschien de mist in.
Nu al zenuwachtig voor je volgende sollicitatiegesprek? Een tip: zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek, maakt altijd een goede indruk.
Soms heb je maar een minuut de tijd om jezelf of je idee te verkopen. In een ‘elevator pitch’ telt elke woord, dus freestylen is niet zo’n goed idee.
Er lopen bij bedrijven vaak heel wat sollicitaties per vacature binnen. Broodnodig dus van op te vallen in die hoop cv’s en sollicitatiebrieven!