Kandidaten die ChatGPT inzetten, worden vaker uitgenodigd
Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.
Maar weinig mensen krijgen een kick van de onderhuidse spanning, de onhandige lichaamsbewegingen, de subtiele okselvijvers en de ongemakkelijke versprekingen of stiltes tijdens het sollicitatiegesprek. Hoe goed je voorbereiding ook was, vaak bedenk je je achteraf dat je het uiteindelijk toch iets anders had moeten aanpakken of verwoorden.
Een VR-bril kan je hierbij helpen. Sciencefiction? Helemaal niet: solliciteren via virtual reality biedt jou als werkzoekende echt wel heel wat voordelen.
E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Niks mis met een oefening voor de spiegel of een rollenspel waarbij je samen met je partner of beste vriend een denkbeeldig scenario van een sollicitatiegesprek speelt. Toch kan virtual reality die oefeningen nog levensechter maken.
Zo zit je in het programma Sollicitatietraining van The Simulation Crew tegenover een virtuele werkgever die jou de gebruikelijke vragen stelt en verder bouwt op jouw antwoorden. Het grote voordeel bij zo’n VR-oefensessie is dat je achteraf ook waardevolle feedback en handige tips krijgt. Met andere woorden, je kunt thuis in alle rust blijven oefenen tot je sollicitatievaardigheden helemaal top zijn.
Lees ook: Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?
Op papier kan een vacature er bijzonder aantrekkelijk uitzien. De enige manier om de proef op de som te nemen is die job effectief uitvoeren. Als sollicitant is dat natuurlijk niet zomaar mogelijk, al kan virtual reality wel een oplossing bieden. Met een VR-bril kun je namelijk 360° rond je kijken op de virtuele werkvloer die een kopie is van de echte werkvloer. In sommige gevallen kun je zelfs testen of bepaalde dagdagelijkse taken of handelingen jou wel liggen.
Ook een speelse en interactieve VR-game met mogelijk nieuwe collega’s kan al heel wat duidelijk maken over iemands persoonlijkheid of de bedrijfscultuur. De kans op een mismatch wordt dus kleiner.
De toepassingen van VR worden trouwens steeds uitgebreider. Zo deed de Rijksuniversiteit Groningen (NL) onlangs een onderzoek waarbij de spanning en stress tijdens een virtueel sollicitatiegesprek werden nagebootst. Hierbij werden proefpersonen in een virtuele wachtkamer geplaatst waar ze een gesprek hadden met een levensechte, virtuele hr-medewerkster.
Om de impact van de stress tijdens deze proef te meten, werden de hartslag en het stresshormoon cortisol gemeten. VR is dus al lang geen sciencefiction meer, maar vaak ook (bijna) levensecht.
Extra: De voor- én nadelen van ‘mixed reality’ op de werkvloer
(fd)
31 januari 2024Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.
De clown uithangen tijdens het solliciteren is niet echt een aanrader. Toch kun je je best wel creatief in de kijker zetten tijdens het sollicitatieproces...
Eerlijk duurt het langst, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan de vraag waarom je wil weggaan op je huidige job jou voor een dilemma plaatsen...
Wandelen door de Afrikaanse savanne of de Australische onderwaterwereld ontdekken vanuit je luie zetel? Dat kan met virtual reality!
Je mag op sollicitatiegesprek gaan. Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster?
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.
Na de Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) is er nu ook Mixed Reality (MR)! Wat betekent het en wat kan het voor jou betekenen op de werkvloer?