Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

5 onmisbare vragen voordat je een job aanneemt

Solliciteren in crop top en jeans: (don't) do?

crop top & jeans
De algemene dresscode op de werkvloer wordt steeds meer casual. De grens tussen wat kan en wat niet kan voor sollicitanten wordt daarom ook steeds vager. Dé vraag is natuurlijk: hoe ver kun je gaan in een tijd waarin een casual werkoutfit steeds meer de norm lijkt te zijn?

Viktorien van Loon, managing consultant bij staffing specialist Walters People, benadrukt het belang van een doordachte outfitkeuze tijdens sollicitatiegesprekken. "Het is cruciaal om een balans te vinden tussen je eigen stijl en een professionele uitstraling", adviseert zij.

Bedrijfscultuur als leidraad

Voordat je je kledingkast opent, is het essentieel om te begrijpen wat de heersende bedrijfscultuur is. Social media kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Scroll door Instagram of bekijk de LinkedIn-pagina van de organisatie waar je gaat solliciteren om een beeld te krijgen van de gangbare kantoorkleding.

"Als je connecties hebt binnen de organisatie, pols dan naar de dresscode," adviseert van Loon nog. "En als je via een rekruteringskantoor wordt geïntroduceerd, kan de recruiter je zeker gericht kledingadvies geven."

Auwch! De meest foute kleren van sollicitanten op een rij

Balanceren tussen casual en formeel

Een eigen stijl is belangrijk, maar bij een eerste sollicitatiegesprek is neutraliteit vaak de beste keuze. Vermijd dus neonkleuren, opvallende sieraden of overdreven casual kledij.

"Het is veiliger om iets meer formeel gekleed te gaan", aldus van Loon. "Je wilt niet in een situatie belanden waar jij in een jeans en t-shirt verschijnt, terwijl anderen gekleed zijn in formele outfits. En voor de duidelijkheid: een gescheurde broek of t-shirt, een diep décolleté, blote buik of een joggingbroek zijn altijd een no-go, wegens te onprofessioneel.”

En de schoenen? Die maken je outfit af. Vermijd slippers, versleten sportschoenen of flashy sneakers. Kies eerder voor nette, neutrale schoenen.

Check: Waarom jonge werknemers zich explicieter kleden

Ga voor een verzorgde indruk

Het draait niet alleen om kleding, maar ook om verzorging. Gestreken kleding, gepoetste schoenen, verzorgde nagels en fris gewassen haren zijn een must. "Een frisse geur is ook belangrijk," benadrukt van Loon. "Maar overdrijf niet met sterke parfums, subtiliteit is hierin de sleutel." 

Online interview? Leg de lat even hoog

“Gaat je eerste sollicitatiegesprek online door, dan wil dat niet zeggen dat je je er gemakkelijker vanaf moet brengen. Je hebt vast wel al video’s gezien waarbij mensen door de mand vallen wanneer ze bij een online vergadering bijvoorbeeld een pyjamabroek of boxershort blijken aan te hebben”, vertelt van Loon.

“Bespaar jezelf de vernedering en zorg dat je van kop tot teen in orde bent”, adviseert ze. “Hou er ook rekening mee dat details extra opvallen in close-up. Let dus op voor gekreukte kragen, vuile nagels of uitgelopen make-up.”

Euhm? Sexy naar het werk: voor Gen Z geen probleem

Wat met volgende gespreksrondes?

Trek voor je volgende sollicitatiegesprek zeker niet exact dezelfde outfit aan als bij je eerste interview, zelfs niet wanneer dit plaatsvindt met een andere medewerker binnen de organisatie. Het is namelijk perfect mogelijk dat jouw eerste gesprekspartner nogmaals een praatje met jou komt maken.

“Laat je aandacht niet verslappen en stel je outfit samen met dezelfde precisie als bij het eerste sollicitatiegesprek. Een tweede of derde gesprek is veelbelovend, maar de selectieprocedure is nog steeds aan de gang. Let er ook op dat je de stijl van je eerste outfit doortrekt, en niet overschakelt op een totaal andere look. Je wilt namelijk een stabiele indruk maken bij je potentiële werkgever”, besluit van Loon. Succes!

De ultieme e-gids: Solliciteren in stijl, do's en don'ts voor elk figuur 

(ss/kv) - Bron: Walters People

6 mei 2024
Anderen bekeken ook