Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 374

Volgende
Volgend artikel:

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

Slechts 15% is bereid om loon in te leveren voor zijn/haar droomjob

Loon inleveren voor droomjob
Op een dag vind je de job van je leven… en dan ben je weg natuurlijk! Maar wat als het nieuwe loon lager ligt dan je huidige loon? Ben je dan nog altijd even enthousiast?

Droomjob… of toch niet?

Wat je droomjob ook is, het vinden van die perfecte job kan je levensgeluk en arbeidsvreugde een serieuze boost geven. Toch kan een lager loon dat geluksgevoel wat temperen… want ben je wel bereid om voor minder loon je droomjob uit te oefenen?

Niet altijd, dat blijkt namelijk uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van rekruteringsbureau Robert Half.

Loon naar werken, ook in je droomjob

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat amper 15% van de Belgische werknemers effectief bereid is om de overstap naar de nieuwe droomjob te maken wanneer het loon lager ligt dan bij de huidige job.

“Het is niet zo verwonderlijk dat tevreden werknemers, naast collegialiteit en werkinhoud, loon aanhalen als één van de belangrijkste gelukschenkers. ‘De perfecte job’ draait duidelijk om meer dan enkel het één of het ander”, aldus Jeroen Diels, director Robert Half. “Het totaalplaatje moet gewoon kloppen.”

Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven

Andere factoren

Ook andere factoren kunnen voor terughoudendheid zorgen bij het ondertekenen van het nieuwe arbeidscontract. Zo kan maar 11% van de ondervraagde werknemers vrede nemen met een lager aantal verlofdagen en is slechts 10% bereid om te werken met een minder evenwichtige werk-privébalans in het vooruitzicht. Extralegale voordelen zijn beduidend minder vaak een issue: zo’n wil 36% gerust de bedrijfswagen opgeven en 33% de laptop of gsm van het werk.

“Werknemers hechten duidelijk iets meer belang aan brutoloon, work-life balance en verlofdagen dan aan extralegale voordelen, maar dat wil niet zeggen dat die geen belangrijke rol spelen in loononderhandelingen”, verduidelijkt Jeroen Diels, director Robert Half. “Het blijft belangrijk dat werkgevers en kandidaten langs beide kanten duidelijk communiceren over het loonbeleid en -verwachtingen en het verdienpotentieel, binnen de job en binnen de organisatie.”

“Een duidelijk beeld staat toe om een weloverwogen keuze te maken. Een lager loon kan misschien gecompenseerd worden door meer verlof of een betere work-life balance, terwijl het omgekeerde ook waar kan zijn. Het zou immers zonde zijn om enkel en alleen omwille van een lager aanvangsloon een droomjob te laten schieten.”

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

(fd)

11 maart 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook