Last van sollicitatiemoeheid? 4 tips om ermee om te gaan
Wanneer je een aantal keer afgewezen wordt voor de job waarvoor je solliciteerde, kan je de moed verliezen. Sollicitatiemoeheid is een menselijke reactie, maar hoe ga je hiermee om?
Laten we eerlijk zijn, je zoekt een nieuwe uitdaging om een bepaalde reden. En meestal luidt die reden: ik wil gelukkiger worden. Of dat nu betekent dat je minder uren gaat maken, meer wil verdienen, fijnere collega’s zoekt of je takenpakket wil veranderen, gelukkiger werken betekent nu eenmaal gelukkiger leven. Neem dus vooraf de tijd om diep na te denken over datgene wat je écht zoekt.
Waar zou je jouw leven mee verbeteren? Of de situatie van je gezin? Wat vereist die job precies, en wil je dat? Blijf je binnen dezelfde sector, of kies je voor een volledige ommezwaai? Schakel eventueel een jobcoach in om je dromen te ontcijferen.
Je hebt de richting van je zoektocht bepaald. En de wereld is maakbaar, dus gelukkig kun je in heel wat functies terecht zonder daarvoor een papiertje te moeten neerleggen. Maar helaas, er bestaan ook rollen waar jij wel degelijk een skillset voor nodig hebt. Heb je die (grotendeels) al, dan kun je direct door naar de volgende stap.
Heb je ze nog niet? Dan is het zaak om eerst wat thuisstudie te doen of een opleiding te starten. Dat hoeft niet meteen een bachelor van drie jaar te zijn, maar kan ook op de avondschool plaatsvinden, of online. Het aanbod is breed.
Met jouw droomjob of doelsector in gedachten is het nu tijd om aan je curriculum vitae te sleutelen. Hoewel dit document natuurlijk nooit alles over jou kan vertellen, is het toch het eerste contactmoment tussen jezelf en een recruiter. Je vindt online heel wat do’s en don’ts over het opstellen van je cv. Tip: houd het kort, bondig en prikkelend.
Lees ook: In 4 stappen naar een perfect cv
And so it begins. Je struint het internet af om de vacature van je leven te vinden. Start breed en zet in op verschillende functies binnen jouw gewenste sector, want omwille van locatie, vereisten en andere aspecten zullen er namelijk heel wat vacatures afvallen.
Op Jobat kun je onder andere met de knop ‘Uitgebreid zoeken’ een toegespitste zoekactie ingeven en op die manier meer interessante aanbiedingen vinden. Ook kun je meteen de gewenste sector aanklikken, waardoor je misschien ook functies vindt waar je niet eerder aan had gedacht.
Je ziet die ene vacature en je gaat ervoor. Of je kiest er meerdere uit, om je kansen te spreiden. Online, via e-mail of met een sollicitatietool deel je jouw cv en motivatiebrief, eventueel compleet met referenties.
Maar opgelet: kies wel steeds voor een gerichte aanpak op maat van de werkgever in kwestie. Geen copy-paste van je eerste brief dus. Denk na over wat het bedrijf in kwestie zoekt en speel daarop in met een nette maar toch ook pakkende tekst.
Online solliciteren: tips en tricks
Hoera! Je wordt uitgenodigd voor een gesprek of test. Dit is het moment waarop jij jezelf voorstelt en een eerste indruk maakt op je toekomstige baas of collega’s. Laat jezelf dus zien zoals je bent, inclusief nette kleding en een verzorgd uiterlijk. Bereid jezelf ook mentaal voor: dat je zenuwachtig zult zijn, is logisch.
Maar hoe ga je met die zenuwen om? Welke vragen verwacht je en wat zou je daarop willen antwoorden? Neem jezelf voor om steeds eerlijk te zijn in het beantwoorden van de vragen en doe vooraf ook goed je eigen onderzoek om straks met enige kennis van het bedrijf het gesprek aan te gaan. Wees positief, geef voorbeelden van je skills en spreek met zelfvertrouwen.
CHECK: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Zelfs tot in de laatste rondes van een sollicitatie kun je de pech hebben dat je niet wordt gekozen. En dat is echt niet persoonlijk bedoeld. Ga dus vooral zo door en zet je beste beentje voor.
Heb je wel een positief gesprek gehad? Dan is het nu afwachten! Ben je helemaal moe gezocht en wil je het web van mogelijkheden en wachtperiodes even achter je laten? Stel gerust een Job alert van Jobat in. Zo ontvang je regelmatig nieuwe jobs in je inbox op basis van jouw zoekcriteria, zonder dat je daar zelf naar hoeft te zoeken.
Die nieuwe uitdaging gaat er komen! Of je jouw job nu snel vindt of er iets langer over doet, uiteindelijk beland je wel op de juiste plek. Geniet van je nieuwe team en functie en doe zoveel mogelijk ervaring op. Het is een mooie stap in jouw carrière.
Extra: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?
(ap/em)
8 februari 2023Wanneer je een aantal keer afgewezen wordt voor de job waarvoor je solliciteerde, kan je de moed verliezen. Sollicitatiemoeheid is een menselijke reactie, maar hoe ga je hiermee om?
Je wil niet zomaar een job. Je bent op zoek naar een job die écht bij je past. Groot gelijk!
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Belgen denkt binnen enkele weken of maanden een gelijkaardige job te vinden bij een andere werkgever.
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.
Uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Dat is een goed teken. Lees verder voor enkele handige tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen.
Op een dag vind je de job van je leven… tot je in de vacaturetekst leest dat de ideale kandidaat best over de nodige ervaring beschikt…