De 7 bouwstenen van werkgeluk
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en workforce management oplossingen, bij 1.000 Vlaamse bedienden.
“Meer inzicht in het tijdsgebruik binnen teams, kan helpen om de werklast beter te verdelen en het werk ‘werkbaar’ te houden”, adviseert Gille Sebrechts, CEO van Protime. “Dat kan bore-outs en burn-outs helpen voorkomen én bijdragen aan het werkgeluk. Maar ook een goede bedrijfscultuur die ervoor zorgt dat medewerkers geëngageerd zijn én blijven, is hierbij van cruciaal belang.”
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
Lijkt het voor jou soms alsof er geen eind lijkt te komen aan je werkdag? En betrap je jezelf er ook af en toe op dat je net te veel op je gsm zit te tokkelen? Voor bijna één op de twee werknemers (47%) tussen de 18 en 34 jaar is dit het geval. Opvallend is dat dit aantal terugloopt naarmate we ouder worden.
“Het verschil wordt deels verklaard doordat jongere werknemers vaak nog niet weten wat ze mogen verwachten van een job”, aldus Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Ze nemen bijvoorbeeld een job onder hun niveau aan, waarbij ze hun talenten niet genoeg kunnen inzetten of ontwikkelen. Of een baan die niet past bij waar ze voor staan. Hierdoor gaan ze zich vervelen.”
“Mensen met meer werkjaren op de teller, hebben een realistischer beeld van wat een job inhoudt, en hebben vaak al een baan gevonden die past bij hun talenten en persoonlijkheid”, voegt Godderis nog toe.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna twee op de drie werknemers (63%) soms stress ervaart van een te grote hoeveelheid werk.
Slechts de helft van de respondenten (54%) vindt dat de werklast eerlijk verdeeld is in hun team. Opvallend: terwijl bijna de helft van de Vlamingen (45%) vindt dat ze meer werken dan hun collega's, is amper 12% van mening dat ze minder werk verzetten dan hun teamleden. Jongere werknemers tot 35 jaar (17%) vinden vaker van zichzelf dat ze minder werken. Dit neemt af tot 11% bij de 35- tot 54-jarigen en tot slechts 2% van de 55-plussers.
CHECK: Waarvan krijg jij stress?
“Meer inzicht in het tijdsgebruik binnen teams, kan helpen om de werklast beter te verdelen en het werk ‘werkbaar’ te houden. Zo kunnen leidinggevenden, als goede coaches, tijdig bijsturen bij een te groot onevenwicht,” zegt Gille Sebrechts.
“Maar even goed zijn een goede bedrijfscultuur en teamgeest belangrijk om verveling op het werk, of net een overload aan werk, te helpen voorkomen. Werknemers moeten zich goed voelen in de groep, een concreet doel hebben, zich kunnen ontplooien én weten waarom ze hun taken uitvoeren. Zo zullen ze makkelijker bijspringen wanneer een collega even het bos door de bomen niet meer ziet. Of initiatieven nemen die passen bij hun talenten en passies, waardoor verveling geen kans krijgt.”
Lees ook: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
(es/kv) - Bron: Protime
22 januari 2024Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Ben jij immuun voor een burn-out? Denk niet dat het jou nooit kan overkomen, want het aantal werknemers dat uitvalt door een burn-out stijgt elk jaar.
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Iedereen heeft unieke talenten, alleen heeft niet iedereen de gave om die talenten meteen te ontdekken… Deze tips helpen je op weg.
Niets zo frustrerend als een baas die niet luistert. Medewerkers verwachten meer dan ooit dan hun leidinggevende open, oprecht en empatisch is.
Wil je een welvarend bedrijf? Dan moet je als werkgever 55-plussers aannemen. Waarom? Omdat deze leeftijdscategorie doorgaans gelukkiger is.
Stress: de ene kan er goed mee overweg, de andere net iets minder. Deze 8 tips helpen je om jezelf beter te wapenen!
Als we te veel werk ervaren in te weinig tijd, volgt stress. Maar er zijn nog andere oorzaken...
Van alle werknemers in ons land heeft zowat 36 procent af te rekenen met werkstressklachten.