Wie knap is, vindt makkelijker een job
Er wordt gezegd dat je tegenwoordig best een foto op je cv zet, maar wat heeft dat tot gevolg? Speelt je uiterlijk dan mee? Ja, zo blijkt...
Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Intelligence Group. Dit onderzoeksbureau houdt bij hoe vaak werknemers, afzwaaiende studenten en werklozen worden benaderd voor een (andere) baan. Terwijl 43% van de mannen meldt dat ze minstens één keer per kwartaal worden benaderd, geldt dit slechts voor 31% van de vrouwen.
Recruiters blijken een blinde vlek te hebben voor vrouwelijke kandidaten. Die scheve verhouding bestaat in vrijwel alle beroepen, ook in branches waar vrouwen van oudsher sterk zijn vertegenwoordigd, zoals de zorg. “Van de 33 beroepsgroepen die we onderscheiden, is er bij elf een significant verschil in het voordeel van mannen. Er is geen enkel vakgebied waar het omgekeerde gebeurt”, aldus Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group.
Zelf heeft Waasdorp niet echt een verklaring voor het fenomeen. Al wijzen de onderzoekers er wel op dat mannen zich beter profileren en ook beter vindbaar zijn in de door recruiters gebruikte databanken.
Volgens HR-specialist Bas van de Haterd, die in de Nederlandse krant FD de kwestie toelicht, kiezen mannen en vrouwen ook voor een andere bewoording. “Een man zal zijn eigen prestaties eerder overdrijven, een vrouw benadrukt de teamprestatie en daardoor kun je niet zien of ze een locomotief of een wagonnetje is geweest.”
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Er wordt gezegd dat je tegenwoordig best een foto op je cv zet, maar wat heeft dat tot gevolg? Speelt je uiterlijk dan mee? Ja, zo blijkt...
De #MeToo-schandalen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag zorgen ervoor dat sommige werkgevers blijkbaar liever geen (aantrekkelijke) vrouwen meer aanwerven.
Al 9 jaar op rij strijkt IJsland de titel op voor wereldkampioen van de gelijke verloning tussen mannen en vrouwen. Recent kwam er een nieuwe wet die de loonkloof helemaal moet dichten.
De Gentse procesbegeleidster Geertrui De Cock is de Vlaamse ambassadrice van het Finse begrip Sisu als levenshouding. “Sisu is zoiets als nie pleuje, maar dan dieper en gelaagder.”
Hoewel hun aantal zienderogen toeneemt, vormen de dames nog steeds een grote minderheid in de beroepsgroep van ingenieurs. Carine Gerits getuigt....
Is de bouw geen typische mannensector? En kun je daar als vrouw wel je draai vinden? De verhalen van ingenieur Evelien De Nil en veiligheidscoördinator Viviane Vermeulen tonen aan dat de tijden veranderd zijn.
In België ligt het uurloon voor een vrouw gemiddeld 6% lager dan dat voor een man. Op Europees niveau is dat zelfs 16%. Maar niet in dit bedrijf…
Britt Van Namen, 30 en interieurarchitecte, richtte in 2014 haar eigen ontwerpbureau op. Deze zomer levert ze haar zestigste project op.
Een goede voorbereiding is cruciaal bij een sollicitatiegesprek, maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Onze gouden tip: kruip in de huid van de recruiter.