Ouderschapsverlof: hoe breng ik mijn werkgever op de hoogte?
Breng je werkgever minstens twee en hoogstens drie maanden vooraf op de hoogte van je ouderschapsverlof. In principe doe je dat met een aangetekend schrijven.
Tijd voor vakantie? JAAAA!! Maar hoe bereid jij je optimaal voor, en wat tijdens je afwezigheid? Kan je onbeperkt verlof nemen, of vakantie wanneer je maar wil? Enne... hoeveel bedraagt dit jaar jouw vakantiegeld?
Behalve je jaarlijkse vakantie zijn er nog tal van andere soorten verlof, zoals ouderschapsverlof, vaderschapsverlof, educatief verlof, sociaal verlof, enzovoort. Al deze soorten zetten we voor je op een rij, met extra tekst en uitleg. Idem trouwens voor wat betreft je afwezigheid door ziekte, een arbeidsongeval of... een staking.
Breng je werkgever minstens twee en hoogstens drie maanden vooraf op de hoogte van je ouderschapsverlof. In principe doe je dat met een aangetekend schrijven.
De Europese vakantie laat werknemers die nog geen volledig jaar gewerkt hebben toe om in het eerste jaar van tewerkstelling toch betaalde vakantie te nemen.
Wat als ouders op de werkvloer voorrang krijgen bij het toekennen van verlof in de schoolvakanties? En wat als je als vrijgezelle collega overuren moet maken?
Denk je dat je ontslagen bent omdat je zwanger bent? Jobat zet de gevolgen op een rij.
Als ik bij het opnemen van mijn ouderschapsverlof mijn ontslag indien en nog 2 maanden ouderschapsverlof te gaan heb, tellen die laatste 2 maanden dan mee bij mijn vooropzeg?
Je komt bont en blauw terug van je skivakantie, inclusief gebroken been. Moet je dan gaan werken?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wie de opzeg gegeven heeft: de werkgever of de werknemer.
Is het verplicht om je zwangerschap en geboorte aan te geven bij het ziekenfonds? Wij geven mee waarom wel/niet.
Heb ik recht op extra moederschapsverlof wanneer mijn baby wordt opgenomen in een ziekenhuis?
Telewerken, een vloek of een zegen? Het antwoord hierop zullen we misschien nooit kennen. Maar bepaalde zaken weten we wel al.
Bedienden hebben in principe tijdens de volledige eerste 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid verder recht op loon, betaald door de werkgever.
Als je ziek bent en niet kan gaan werken, krijg je toch (een deel van) je loon of een uitkering. Tenzij in volgende 3 situaties ...
Je hebt mensen die graag werken, anderen die liever niet werken en nog anderen die … niet kunnen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn.
Hoe negeer je het werk in een welverdiend verlof? Met onze tips denk je alleen nog aan feestmaaltijden en geschenken in de kerstvakantie.
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Vorig jaar waren in ons land 33.402 personen meer dan 1 jaar afwezig door burn-out. Een stijging met één derde ten opzichte van 2016 ...
Covid-19 heeft niet alleen een grote impact op de vacaturemarkt, ook het ziekteverzuim op de werkvloer wordt beïnvloed door de pandemie ...
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Tijdskrediet, ouderschapsverlof of een ander stelsel? Het aantal werkenden met loopbaanonderbreking zit in dalende lijn. Met dank aan thuiswerk.
Ook als werknemer komt het rijk der vrijheid stilaan terug in zicht. Deze FAQ’s informeren je over je Covid-19 gerelateerde rechten en plichten op de werkvloer.