Mag mijn baas rookpauzes aftrekken van mijn werkuren?
"Als ik wil roken, moet ik langs de prikklok. Mag mijn baas die pauzes zomaar aftrekken van mijn werkuren?"
In sommige bedrijven is het toegestaan om even te gaan roken, bij andere moet je gegarandeerd langs de prikklok passeren. Kan je baas je rookpauzes eigenlijk zomaar aftrekken van je werkuren? En kan je ontslagen worden na het roken van een sigaret?
Om te weten wat het rookverbod nu juist inhoudt, en of je werkgever je mag testen op drugs en alcohol, kan je best even rondneuzen tussen de onderstaande artikels...
"Als ik wil roken, moet ik langs de prikklok. Mag mijn baas die pauzes zomaar aftrekken van mijn werkuren?"
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Door alcohol- of druggebruik gaat men slecht functioneren binnen de job. Dat blijkt uit Q-ADO 1.0, een onlinevragenlijst over alcohol- en drugbeleid binnen organisaties, die is opgesteld door de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).
Het KB van 19/01/05 geeft iedere werknemer sinds 2006 het recht op een rookvrije werkruimte en rookvrije sociale voorzieningen.
Op de werkvloer mag er sinds 01/01/06 niet meer worden gerookt. Sinds die datum moeten de werknemers dus naar buiten gaan om te roken, tenzij er in het bedrijf een speciaal rooklokaal voorzien is, want dan mag er uiteraard ook in die ruimte gerookt worden.
Voor het rookverbod van kracht ging op 1 oktober 2006, kon je aan je werkplek tegelijkertijd werken en roken. Het rookverbod heeft dit praktisch onmogelijk gemaakt.
In 2017 rookte nog iets meer dan een kwart van de Belgische werknemers, wat ‘slechts’ 2,6% minder is in vergelijking met 2011. “Vooral in de bouw- en transportsector is er nog werk aan de winkel…”
Hoewel er al heel wat wetgeving bestaat die roken op de werkplek verbiedt, rookt nog altijd een aanzienlijk deel van de werknemers.
Roken op de werkvloer is niet toegelaten, maar hoe zit dat eigenlijk met de elektronische sigaret? Jobat.be zocht het voor je uit ...
Ondanks alle campagnes in de voorbije tientallen jaren zijn er op deze planeet nog altijd een heel pak mensen die roken. Hoeveel precies?
Een kleine rekenoefening leert dat een doorsnee roker jaarlijks 6 werkdagen aan rookpauzes besteedt. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een rookverbod.
Davy Ooghe, production manager bij UNLIN, bracht een rookverbod mee tot stand en zorgde ervoor dat een zestigtal collega’s stopten met roken.
Drugs op de werkvloer zijn normaal gezien niet toegelaten, maar in Silicon Valley pakken ze de dingen wel vaker anders aan.
De meeste bedrijven hebben een alcohol- en drugsbeleid, of zijn van plan daar werk van te maken. Waar het misloopt, is bij de uitvoering.
Lang zitten is echter slecht voor je gezondheid. Veerle Hermans (IDEWE Leuven) geeft tips voor een gezond leven op kantoor.
Je werkgever is verplicht te waken over de veiligheid op de werkvloer. Uiteraard kan alcohol- of druggebruik de veiligheid op het werk bedreigen en zal het gebruik hiervan op de werkvloer worden verboden. Je werkgever mag dit echter niet onbeperkt controleren.
Volgens het Nederlandse dagblad Sp!ts roken sommige conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen (NS) regelmatig een joint na hun dienst of in de pauze.
Medicatie, paddenstoelen, aanstekergas, alcohol, cannabis, online games ... Drugs en verslavingen roepen ook vandaag nog veel vragen op.
Bij Het Nieuwe Werken, ook wel HNW genoemd, delen medewerkers hun werk zelf in en zijn ze vrij in het bepalen van tijd en plaats.
Het verstrengde rookverbod in de horeca, ambtenaren die niet meer mogen roken op de stoep … Kan je je job verliezen als je het rookverbod overtreedt?