Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 75

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Pensioensparen loont: de cijfers

Pensioensparen loont
Het pensioensparen via verzekeringen blijft een favoriete keuze voor veel spaarders, zo meldt Assuralia, de beroepsfederatie voor verzekeraars. Liefst 1,3 miljoen Belgen vertrouwen op deze spaarvorm om een aanvullend pensioenkapitaal op te bouwen. Hoeveel kan je sparen voor je 65ste? En wat hou je over op het einde van de rit?

Het maximum dat je in 2023 per jaar kunt storten voor pensioensparen bedraagt 1.270 euro. Stortingen tot dit bedrag leveren aanzienlijke belastingvoordelen op. Bij een inleg van 990 euro geniet je van een belastingvermindering van 30%, wat overeenkomt met een voordeel van 297 euro. Kies je ervoor tussen 990 en 1.270 euro te storten, dan ontvang je een terugbetaling van 25%, wat neerkomt op 317,50 euro bij een maximale inleg van 1.270 euro.

Let wel op: een overschrijding van de maximumdrempel van 990 euro aan gestorte premies verhoogt je kapitaal, maar garandeert geen groter belastingvoordeel. Bij een spaarbedrag van 1.000 euro krijgt je 250 euro belastingvermindering, lager dan de 297 euro bij het plafond van 990 euro. Een overschrijding is dus pas voordelig bij minstens 1.188 euro.

Lees ook: Hoeveel moet je sparen voor een deftig pensioen?

Meer of minder risico

Gemiddeld werd vorig jaar 809 euro in een pensioenspaarverzekering gestort. Dat komt neer op 82% van het fiscale maximum. Over de afgelopen tien jaar leverde pensioensparen via verzekeringsproducten een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 3% op.

Je kan kiezen uit meerdere pensioenspaarformules afhankelijk van het risico dat je wil nemen. Tak 21 beslaat het pensioensparen met gewaarborgd rendement – een rentevoet, terwijl het rendement van tak 23 gekoppeld is aan beleggingsfondsen. In dat geval wordt je geld belegd in aandelen en obligaties. Tak 44 combineert beide formules.

Gelukkig met wat je verdient?

Jong geleerd, oud gedaan

Hoe jonger je met pensioensparen begint, hoe beter. Je samengestelde interest neemt namelijk exponentieel toe. Toch blijkt de meerderheid van de Belgische pensioenspaarders, drie op de vijf, ouder dan 45 jaar te zijn. Het blijft met andere woorden essentieel om jonge belastingplichtigen te informeren over de voordelen van pensioensparen. Want eens je 18 bent, kan je van start gaan.

Hein Lannoy, ceo van Assuralia, benadrukt het belang van de fiscale stimuli. “Pensioensparen blijft een zeer interessante formule om je wettelijk pensioen aan te vullen. Het fiscale voordeel is uiteraard de trigger. Het stimuleert de mensen om na te denken over hun financiën voor later en om, in functie van hun mogelijkheden, tijdig het initiatief te nemen."

Ontdek: Hoe kan ik pensioensparen via mijn werkgever?

Op het einde van de rit

Wat gebeurt er als het zover is en je met pensioen gaat? Op het moment van opname wordt nog een eindbelasting toegepast. Als je vóór je 55ste begon met pensioensparen, betaal je 8% belasting wanneer je zestig wordt. Voor stortingen vóór 1993 is dat zelfs 16,5%.

Bij een tak 21-spaarverzekering worden kapitaal en gewaarborgde rente belast, terwijl winstdeelnames vrijgesteld zijn. Voor een tak 23-beleggingsverzekering geldt eindbelasting op de huidige waarde. Na je 60ste kan je blijven storten met belastingvermindering tot je 64ste.

Extra: Op welke leeftijd ga jij op pensioen?

Zoete appel

Hoe je het ook draait of keert: pensioensparen via verzekeringen blijft een solide strategie voor een financieel stabiele toekomst, waarbij het samengestelde rentevoordeel op latere leeftijd aanzienlijk kan zijn. Hoe vroeger je begint, hoe zoeter je appeltje voor de dorst zal smaken.

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen

(ZINNIG) - Bron: Assuralia / Spaargids.be

8 december 2023
Anderen bekeken ook