Gezondheid
Vorige

1 van 712

Volgende
Volgend artikel:

6 voordelen om te werken tijdens de kerstvakantie

Oververmoeidheid: dit kun je ertegen doen

Oververmoeidheid
Een mindere nacht hebben we allemaal weleens. Maar een langdurig gebrek aan kwalitatieve slaap kan je serieus hinderen tijdens je dagelijkse activiteiten en op het werk. Voel je je regelmatig erg vermoeid? Leer de symptomen van oververmoeidheid kennen en wees ze voor met de volgende tips!

Slaap is geen overbodige luxe – je lichaam en geest herstellen zich ’s nachts, verwerken de indrukken die ze eerder opdeden en moeten de tijd krijgen om zich weer te ‘resetten’. Te weinig slaap heeft dus een negatief effect op je welzijn.

Van een enkele korte nacht ondervind je nog niet zoveel problemen, maar met een constant gebrek aan slaap wordt functioneren een pak lastiger.

Onverwachte uitingen

Hoe merk je dat je lichaam in een staat van oververmoeidheid terechtkomt? Dat kan zich op allerlei manieren uiten. Een bekend symptoom is dat je prikkelbaar wordt, veel gaapt, er bleekjes uitziet en futloos bent. Maar dat zou ook na één korte nacht al merkbaar kunnen zijn.

De symptomen van langdurige oververmoeidheid uiten zich soms juist op onverwachte manieren: misselijkheid, schommelingen in het gewicht, emotionele uitbarstingen, jeuk aan de ogen, en soms zelfs een depressief gevoel.

Vermoeid aan het werk? Da’s gevaarlijk!

Ziek, druk of piekerig

Er zijn verschillende redenen waarom je oververmoeid raakt, en natuurlijk is de grootste aanleiding dat je te weinig slaapt. Dat kan zijn doordat je ’s avonds laat nog actief bent, regelmatig op een feestje bent, ’s nachts werkt of jonge kinderen hebt. Maar er zijn ook zaken die de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Denk maar aan ’s avonds alcohol of koffie drinken, ongezond eten, weinig sporten of te veel sporten.

Daarnaast is stress een grote boosdoener. Door onrust kom je niet in slaap, blijf je draaien en piekeren en val je pas laat in de nacht echt in een diepe slaap. Naast ongezonde gewoontes en stress zijn er echter ook lichamelijke problemen die je slaapkwaliteit kunnen beperken. Denk maar aan diabetes, bloedarmoede, dichte sinussen, hormonale schommelingen, slaapapneu en meer.

Zo ga je best om met stress: 8 tips

Wake-upcall

Hoe pak je het aan? Niet alle redenen achter oververmoeidheid zijn makkelijk te verhelpen. Wie jonge kinderen heeft die regelmatig de nachtrust verstoren, is nu eenmaal gebonden aan zijn of haar situatie. En die nachtpost op je werk krijg je wellicht ook niet verzet.

Maar oververmoeidheid is wel een wake-upcall om je dagelijkse activiteiten en prioriteiten nog eens onder de loep te nemen. Haal je wel genoeg voldoening uit wat je doet? Kun je ergens je gedachten mee verzetten? En wat kun je doen om die bedtijden toch nog wat te verbeteren?

CHECK: Wat is de reden dat je na een dag werken zo moe bent?

Frisse wind

Maak op basis van die vragen nieuwe keuzes die je helpen om je prioriteiten weer op een rij te krijgen. Verander van job, begin een nieuwe hobby of leg juist een aantal taken naast je neer (of besteed ze uit).

Ook als je een moeilijke periode meemaakt, zijn er kleine veranderingen in je leven mogelijk – denk maar aan gezonder eten en af en toe sporten – die je misschien de boost geven die je nodig hebt. Zo krijgen je hersenen en lichaam weer de ruimte om van de nacht te profiteren.

Heb je meer begeleiding nodig? Schakel dan eens een slaapcoach, lifestylecoach of therapeut in.

Extra: Ga jij nog sporten na je werk?

(ZINNIG) - Bron: Intermediair

20 oktober 2023
Anderen bekeken ook