Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Ook na werktijd blijven ze je bellen: wat doe je eraan?

's avonds bellen
Je vrije tijd is heilig. Het laatste wat je wilt is ’s avonds laat of in het weekend opgebeld worden door je baas, je collega of een klant. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Hang jij na de uren nog vaak aan de lijn voor je werk? Zo zorg je ervoor dat je vrije tijd weer helemaal van jezelf wordt.

De een werkt graag van negen tot vijf en spendeert de rest van zijn tijd met het gezin, familie of vrienden. Maar je hebt ook mensen die ’s avonds, als de kinderen in bed liggen of de partner op stap is, graag nog wat werk inhalen, met de nodige telefoontjes als gevolg. Wil je graag je offline-tijd terug? 5 tips!

1. Goede afspraken maken goede vrienden

Het is niet omdat je een smartphone hebt en altijd bereikbaar kúnt zijn, dat het ook moet. Maak duidelijke afspraken met je collega’s die het dichts bij je staan. Bellen kan bijvoorbeeld als het om een noodgeval gaat, maar als het niet dringend is dan e-mail je. En laat weten wanneer je aan het werk bent, en wanneer niet. Zo weet iedereen wanneer ze een antwoord van je mogen verwachten.

Nog een tip: spreek af hoe snel je moet reageren. Als iemand je op vrijdagavond mailt, is de kans groot dat de persoon in kwestie goed weet dat je zijn bericht ‘pas’ maandag leest. Het is weekend voor iedereen.

2. Weg verleiding

Vind je het moeilijk om niet te antwoorden? Zorg dan dat je niet in de verleiding komt. Leg je smartphone weg of zet ‘m even uit, en sluit je mailbox. Kijk pas als je een belangrijke taak afgerond hebt. Herinner elkaar ook aan de gemaakte afspraken. Als iemand je belt op je vrije dag, zeg dan in alle eerlijkheid dat je niet met het werk bezig bent en er later op terugkomt.

3. Duidelijke scheiding

Misschien is het een idee om twee telefoons aan te schaffen: eentje voor het werk, en eentje voor je privéleven. Die van het werk kun je na de uren perfect uitschakelen, terwijl je op het werk een deuntje kiest voor de belangrijkste mensen. Zo weet je meteen of het je kinderen zijn die bellen, of een verre tante die wel even kan wachten.

4. Een afgebakende werkdag

Als je thuis werkt, verlies je al snel de tijd uit het oog. Voor je het weet is het negen uur ’s avonds en zit je nog achter je laptop. Zet een alarm om het begin en het einde van je werkdag aan te kondigen, of vraag je collega’s of je partner om je op tijd van achter je laptop te halen.

5. Stap voor stap

Een patroon veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wees je ervan bewust dat het niet van de ene dag op de andere verandert. Het is een proces dat je stap voor stap door moet maken. Begin bijvoorbeeld met je werktelefoon op maandagavond in de kast te leggen. Heb je lekker geslapen en niet het gevoel dat je iets gemist hebt? Probeer het morgen dan opnieuw.

(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad

13 oktober 2020
Anderen bekeken ook