Ontslag geven of krijgen: hoe neem je afscheid?
Het aantal ontslagen staan in ons land op een laag peil. Toch zijn er jaarlijks duizenden die hun ontslag krijgen of nemen. Hoe nemen zij dan afscheid?
Jarenlang elke dag op het werk het beste van jezelf geven en dan van de ene op de andere dag een ontslagbrief in je bus krijgen… Je zou voor minder twijfelen aan jezelf en aan je capaciteiten. Iedereen ervaart het op zijn of haar manier maar in heel wat gevallen begint na het slechte nieuws een verwerkingsproces waarin je misschien wel rouwt om wat er niet meer is.
De juiste manier om die emotionele rollercoaster aan te pakken is om vooral niet bij de pakken te blijven zitten. Door je op een positieve manier open te stellen voor de nieuwe toekomst ligt er vaak nog heel wat moois in het verschiet.
Lees ook: Het ontslag volgens de letter van de wet
Maakt je ontslag deel uit van een collectief ontslag? Dan is je (ex-)werkgever verplicht om een tewerkstellingscel op te richten en jou en je ontslagen collega’s een outplacementbegeleiding aan te bieden. Die kan je begeleiden met psychologische bijstand, administratieve hulp, een analyse van je competenties en doorgedreven sollicitatietraining.
Is er geen collectief ontslag, dan kun je alsnog gebruik maken van die ontslagbegeleiding, al zijn er wel wat voorwaarden. Zo moet het gaan om een onvrijwillig ontslag, moet je minstens 45 jaar oud zijn en moet je ten minste 1 jaar ononderbroken aan de slag geweest zijn bij de werkgever.
Dit traject kan je flink vooruit helpen, je doet er dan ook goed aan om deze kans met beide handen te grijpen. Ben je niet geïnteresseerd in het aanbod van outplacement, weet dan dat je door deze weigering het recht op een werkloosheidsuitkering kunt verliezen.
Collectief ontslag: wat zijn je rechten?
Na je inschrijving als werkzoekende bij de VDAB begint vaak een onzekere zoektocht naar een nieuwe toekomst op de arbeidsmarkt. Wie niet in aanmerking komt voor een outplacementbegeleiding krijgt sowieso van de VDAB een aantal uren individuele begeleiding: 60 uur (6 maanden) voor werkzoekenden ouder dan 45 jaar, 30 uur (3 maand) voor werkzoekenden jonger dan 45 jaar.
Ook deze kans grijp je best met beide handen. Het kan jou niet alleen de nodige inzichten opleveren maar misschien ook wel een nieuwe uitdaging of een passende opleiding.
Of de zoektocht naar die nieuwe carrière succesvol wordt of niet, hangt in heel wat gevallen af van de motivatie en de “goesting” van de werkzoekende. Ook de krapte op de arbeidsmarkt kan voor heel wat interessante mogelijkheden zorgen. Misschien is een knelpuntberoep wel dé geschikte uitdaging die jouw leven als 55+’er een nieuw elan geeft?
CHECK: 5 tips om als 50-plusser een nieuwe job te vinden
Eén van de uitzendbureaus die zich specifiek richt op 50+’ers is Nestor. Zij komen dagelijks in contact met gemotiveerde vijftigers en zestigers die op zoek zijn naar een nieuwe job én met werkgevers die bewust kiezen voor ervaren en mature profielen.
“Sinds de opstart van Nestor in 2016 zien we de bereidheid van werkgevers om 50- en 60-plussers in dienst te nemen almaar toenemen”, getuigt Lotte Flamée, Managing Director van Nestor. “De grootste redenen zijn de motivatie, flexibiliteit en werkethiek van deze doelgroep. Ze beschikken bovendien over heel wat expertise en ervaring in bepaalde domeinen. Zo worden ze vaak als coach bij jongere medewerkers ingeschakeld om hen zowel fysiek als mentaal te ondersteunen, wat het team en het bedrijf enkel maar ten goede komt.”
Extra: 55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s
(fd)
23 augustus 2024Het aantal ontslagen staan in ons land op een laag peil. Toch zijn er jaarlijks duizenden die hun ontslag krijgen of nemen. Hoe nemen zij dan afscheid?
Ben je ontslagen en moet je een opzegtermijn uitdoen? Geen paniek, normaal gezien heb je recht op sollicitatieverlof. Hier vind je alle info ie je nodig hebt.
Na je 50ste de gouden kooi verlaten waar je professioneel in opgesloten zit en opnieuw wat magie in je loopbaan brengen: het kan!
Scheiden doet lijden, ook als je op het werk ontslagen wordt. Toch hoeft het geen emotionele rollercoaster te zijn want zelfs van een ontslag kun je een positieve ervaring maken!
Wil je binnenkort ontslag nemen bij je huidige werkgever? Dan heb je er alle baat bij dat je weet welke documenten je bij je ontslag moet krijgen. Hier vind je een overzicht.
In welke leeftijdsgroep je ook zit, ongeacht je ervaringsniveau en je motivatie, je kan áltijd een nieuwe job vinden. Hoe? Zo!
Als je de 50 gepasseerd bent, kan het best lastig zijn om een nieuwe job te vinden. Maar het is niet onmogelijk! 5 tips...
Deze gids loodst je naar je volgende uitdaging...
In tijden van crisis kan een bedrijf overgaan tot een collectief ontslag. Wat betekent dit voor jou als werknemer en wat zijn je rechten?