Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

NIEUW: Virtual reality tegen stress op het werk

Dokter Virtual Reality
Wandelen door de Afrikaanse savanne of de Australische onderwaterwereld ontdekken vanuit je luie zetel? Dat kan met virtual reality. Niet alleen tof om eens te proberen, maar ook ideaal om alle stress van je lijf te schudden.

Kom je helemaal tot rust aan een tropisch strand met een kokosnoot in de hand? Of hou je liever van een stevige wandeling in de bergen om je hoofd helemaal leeg te maken? Voortaan hoef je het vliegtuig niet meer te nemen om er even tussenuit te knijpen. Met virtual reality komt je favoriete ontspanningsplek gewoon naar je toe.

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG is er volop mee bezig. Verpleegkundigen en artsen op de dienst intensieve zorgen kunnen in tijden van corona alle ellende even achter zich laten met een virtual reality-headset en rustgevende software. De wetenschappelijke applicatie VRelax helpt de stress levels van het zorgpersoneel managen. Ideaal om klachten als stress, angst, somberheid en lichamelijke ongemakken aan te pakken.

De geur van de zee

Maar hoe gaat dat dan precies in z’n werk? Simpel! Je kiest een ‘ervaring’ van vijf tot vijftien minuten. Dat kan een wandeling door het bos zijn tussen de vallende bladeren, een trip door de Alpen of een momentje op een exotisch strand. Basic en laagdrempelig. Het valt helemaal niet te vergelijken met een spel, waarbij je opgeschrikt wordt door onverwachte acties en spannende momenten. Dat is uiteraard nefast voor je stress levels.

En of het werkt! Na tien minuten wegdwalen, daalde het stressniveau bij verpleegkundigen op de dienst intensieve zorgen met maar liefst veertig procent. Psychiatrische patiënten hadden twintig tot vijfentwintig procent minder stress. De kans is dan ook groot dat virtual reality meer en meer zal toegepast worden in de gezondheidszorg.

Extra: Het verschil tussen voldoende en te veel stress

Geen totaaloplossing

Om nog meer weg te zinken, gaat het bedrijf Sensiks nog een stapje verder. De beleving wordt nog werkelijker met geuren, licht en warmte. Geen headset, maar een heuse cabine die uitgerust is met een geurvernevelaar, surround sound, klimaatcontrole, wisselbare luchtstroom en biometrische sensoren die je hartslag, huidgeleiding en ademhaling nauwgezet in de gaten houden. Alles samen zorgt dit ervoor dat je je echt even in een compleet andere wereld waant.

De cabines werden intussen al gebruikt om de zintuigen van mensen met een beperking te prikkelen. Dat had een positief effect op het gemoed en het gedrag van de patiënten. Ook veteranen met het posttraumatisch stresssyndroom konden hun weggestopte emoties en trauma’s onder ogen zien, door hun nare ervaringen opnieuw te laten beleven.

Al is het geen totaaloplossing. Het kan mensen helpen om het leven wat aangenamer te maken, maar het neemt de achterliggende problemen natuurlijk niet in één klap weg.

Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!

(dt/em) - Bron: Intermediair

31 maart 2021
Anderen bekeken ook