Stop met werken als je niet productief bent
Heb je als telewerker een baaldag en lukt het niet zo goed om productief en efficiënt te werken? Stop dan meteen met werken…
Om een taak of project tot een goed einde te brengen, heb je soms de nodige tijd nodig. Toch is harder of langer werken niet altijd de juiste manier om dat einddoel te bereiken. Vaak is de winst die je hiermee boekt niet evenredig met de extra overuren die je hiervoor presteert. Door opkomende vermoeidheid kun je je steeds minder makkelijk focussen en ben je minder productief dan je zou willen… Slimmer en efficiënter werken daarentegen is de sleutel tot succes!
Lees ook: Hét geheim om productiever te worden
Hou niet vast aan een strakke, volgepropte dagplanning maar maak op het einde van de week een haalbare weekplanning voor de komende week. Dit zorgt voor rust en overzicht en bezorgt je wat marge voor het geval onvoorspelbare factoren voor frustratie zorgen.
Begin bij het begin van de dag en gebruik die ochtendlijke uren zo efficiënt mogelijk. Verlies vooral geen tijd met het opmaken van een dagplanning, dit doe je best de dag voordien. Zo kun je er na het ontbijt al direct invliegen en op relatief korte tijd een berg(je) werk verzetten.
Ontdek: 9 voordelen aan vroeg opstaan
Laat niemand je agenda vol plannen zonder jouw expliciete toestemming. Behoud de controle over je kostbare tijd en stel je agenda zo in dat je meetings of afspraken kunt accepteren of weigeren. Blokkeer tijdsblokken of bepaalde dagen in de week om zonder afleiding ongestoord te kunnen werken.
Zorg voor een goede, evenwichtige werkplanning die past bij jouw manier van werken. Wissel gefocust werken af met bv. mails beantwoorden of wat rondbellen. Neem af en toe een pauze om op te laden en ga indien mogelijk even naar buiten om een frisse neus en nieuwe inzichten te halen.
Extra: 8 tips om nog beter te plannen
Een fluogele post-it mag dan wel wat kleur geven aan je bureau, efficiënt is het allerminst. Door je taken digitaal te beheren, krijg je een beter overzicht over je planning. Bijkomend voordeel: je kunt geen fluogele post-its meer kwijtraken in de georganiseerde chaos op je werkplek.
Het kan tegenstrijdig klinken maar slow working verbetert wel degelijk je concentratievermogen, maakt je alert en houdt je aandacht bij de zaak. Door af en toe het werktempo wat te doen zakken, sta je even stil bij waar je eigenlijk mee bezig bent. Het maakt je ook bewust van de stappen die je neemt en kan er indien nodig voor zorgen dat je je aanpak aanpast.
CHECK: De 8 ultieme tips om je beter te kunnen concentreren
(fd)
16 februari 2022Heb je als telewerker een baaldag en lukt het niet zo goed om productief en efficiënt te werken? Stop dan meteen met werken…
Hoe kan je nog beter plannen? Met onderstaande handige tips van Time Management expert Tim Christiaens kom je al heel ver …
Een ochtendritueel zorgt ervoor dat je je dag positief kunt starten, ook als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt ... Priming is dé manier voor een productief ochtendritueel!
Als we één ding geleerd hebben tijdens de pandemie, dan is het dat we niet van 8u tot 22u op kantoor moeten zijn. Waarom blijft aanwezigheid toch zo belangrijk?
Paradoxaal genoeg blijkt dat hoe minder uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt! Op één voorwaarde toch: dat je je werk echt graag doet.
Meetings: voor de één het moment om beslissingen te nemen, voor de ander de ultieme vorm van tijdverlies… Maar zijn meetings wel echt nodig?
We laten ons snel afleiden door prikkels. Terwijl we een stuk efficiënter werken als we ons kunnen concentreren. Dus: hoe houden we onze concentratie vast?
Drink je om 7 uur ’s morgens koffie en ga je om 8 uur ’s avonds sporten? Misschien ben je al jaren verkeerd bezig... Tijd om je dagindeling om te gooien?
Heel wat mensen kijken uit naar vrijdagavond. Weekend! Niet werken, maar doen waar je zin in hebt. Het kan ook anders: aftellen naar maandag.