Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Bij een skiongeval gelden de gewone regels van arbeidsongeschiktheid. De vraag is dus: kan je medisch gezien gaan werken? Het is je huisarts die dit moet beoordelen. Hij zal moeten aftoetsen of je bekwaam bent om te gaan werken. Dit hangt niet alleen af van de aard van je skiblessure, maar ook van de job die je doet.
Een vrachtwagenchauffeur kan met een gebroken been niet veel aanvangen in zijn truck, een bediende kan zijn bureaujob waarschijnlijk wel blijven doen. Je huisarts schrijft een klassiek doktersbriefje als hij vindt dat je arbeidsongeschikt bent.
Lees ook: Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Dan moet hij de medische verklaring van je huisarts weerleggen. Je werkgever zal dan een controlearts sturen en deze maakt een medisch attest dat bepaalt of je al dan niet kan gaan werken. Als dit het doktersbriefje van de huisarts tegenspreekt, kan de meest belanghebbende partij een uitspraak vragen van een arbitragearts. Dat is een geneesheer erkend door het ministerie van Tewerkstelling, deze zal een definitieve uitspraak doen waaraan iedereen zich moet houden.
Voorbeeld: Een vrachtwagenchauffeur heeft een gebroken been. De huisarts van de chauffeur zal hem waarschijnlijk een doktersbriefje geven omdat hij niet met zijn truck kan rijden. De werkgever kan dit betwisten als bijvoorbeeld in het arbeidscontract staat dat de werknemer een polyvalent arbeider is. De controlegeneesheer kan dan besluiten dat de vrachtwagenchauffeur met zijn gebroken been wel ander werk kan doen.
Ontdek: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Ook hier gelden de gewone regels van arbeidsongeschiktheid. Bedienden en arbeiders die een ongeval hebben gehad of ziek zijn, hebben gedurende een bepaalde periode recht op het gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever.
CHECK: Word ik betaald als ik ziek ben?
Een werknemer heeft na een skiongeval echter GEEN recht op gewaarborgd loon wanneer hij:
Als je een been breekt op een skireis georganiseerd door je bedrijf is het eigenlijk een arbeidsongeval. Het moet wel duidelijk gaan om een bedrijfsuitstap, een teambuilding bijvoorbeeld. Al bestaat de kans dat de verzekeringen deze catalogisering als arbeidsongeval zullen betwisten.
Extra: Hoe goed doet België het inzake werkongevallen?
(mr/lm)
15 januari 2022Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Zoveel mogelijk thuiswerken, is vandaag de boodschap, dankzij de Covid-19 crisis. Maar wat als je van de trap valt? Of tijdens de middag je voet omslaat tijdens het winkelen?
Welk soort verlof krijg je als werknemer wanneer je kind ziek is? Een vraag die elke ouder zich stelt, als de griep weer eens de kop opsteekt...
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Geluk speelt zeker een rol, maar toch is deze prestatie vooral een gevolg van heel wat inspanningen.
Wanneer kan een werkgever of werknemer afwezigheid door overmacht inroepen? We geven je meer informatie betreft deze term.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Je werkgever heeft specifiek met jou een contract gesloten. Maar wat gebeurt er met jouw AO als je sterft?