Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Sommige werknemers worden tijdens hun werk echter blootgesteld aan gezondheidsrisico's. Zij zijn onderworpen aan het verplicht gezondheidstoezicht. Dit is het geval voor veiligheidsfuncties, functies met verhoogde waakzaamheid en activiteiten met welbepaald risico.
Wanneer je als onderworpen werknemer minstens 4 weken afwezig bent geweest wegens om het even welke ziekte, ongeval of zwangerschap, dan is een arbeidsgeschiktheidsonderzoek verplicht. Je dient dan onderzocht te worden door de arbeidsarts. Hij gaat na of je je werk in alle veiligheid kan hervatten. Dit onderzoek moet binnen de 10 dagen na werkhervatting gebeuren.
Indien jij dat wil of omdat de arbeidsarts het nodig vindt door de aard van de ziekte, aandoening of het ongeval, kan het onderzoek bij werkhervatting ook plaatsvinden na een afwezigheid van kortere duur.
Extra: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kan je als (onderworpen of niet onderworpen) werknemer bij de arbeidsarts een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting vragen om te zien of je werkpost niet beter ingesteld kan worden. De arts kijkt dan na of dit kan maar geeft geen oordeel over je arbeidsgeschiktheid. Indien je rechtstreeks contact opneemt met de arbeidsarts zal hij, mits je akkoord, je werkgever verwittigen. Het bezoek vindt plaats binnen de 10 werkdagen volgend op de dag van ontvangst van de aanvraag.
Lees ook: Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken?
(lm) - Bronnen: Acerta/Securex
3 mei 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Er ligt nochtans een hoop werk op mij te wachten. Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken? Zijn hier risico's aan verbonden?
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Je werkgever mag controleren of je inderdaad arbeidsongeschikt bent. Hij kan om die reden een controlegeneesheer op je afsturen.
Aan je ontslag indienen tijdens je ziekteverlof zijn ook risico’s verbonden. Hier houd je best rekening mee...
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Je hebt mensen die graag werken, anderen die liever niet werken en nog anderen die … niet kunnen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn.