Belastingen
Vorige

1 van 49

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel kan en mag een student verdienen?

Moet ik belastingen betalen op mijn bedrijfspensioen?

bedrijfspensioen belastingen
Als extralegaal voordeel is een bedrijfspensioen niet alleen populair bij werknemers, ook de fiscus kan dit voordeel naar waarde schatten. Hoeveel belastingen betaal je op je bedrijfspensioen?

Welgekomen aanvulling

Voor heel wat werknemers is een bedrijfspensioen of groepsverzekering een erg interessant extralegaal voordeel. Dit voordeel bezorgt hem of haar een fiscaal voordeel en een aanvullend pensioen bovenop het wettelijk pensioenbedrag.

Hiervoor zet de werkgever via een pensioenfonds of verzekeringsonderneming jaarlijks een bedrag opzij: dit kan zowel een percentage van het loon zijn als een forfaitair bedrag. In sommige gevallen kun je als werknemer ook zelf een deel bijdragen.

TIP: Heb je als werknemer geen groepsverzekering via het werk? Dan kun je ook zelf een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) opbouwen.

De pensioenreserve (= de som van die jaarlijkse premies inclusief de intrest) wordt bij pensionering uitgekeerd aan de werknemer in kwestie: een welgekomen aanvulling dus op je wettelijk pensioenbedrag dat in de meeste gevallen lager ligt dan verwacht. Betekent dit dat het bedrag volledig op je rekening wordt gestort? Toch niet, een deel van het bruto bedrag vloeit terug naar de Belgische staatskas.

CHECK: Hoe kan ik pensioensparen via mijn werkgever?

Belastingen

Deze belastingen en sociale bijdragen betaal je op het moment dat je aanvullend pensioen wordt uitbetaald:

1. Een RIZIV-bijdrage van 3,55% op het totale brutobedrag.

2. Een solidariteitsbijdrage die tot 2% kan bedragen van het totale brutobedrag. Het exacte percentage is afhankelijk van de grootte van je aanvullend pensioen.

3. Een bedrijfsvoorheffing die wordt berekend op het saldo van het brutobedrag na aftrek van de RIZIV- en solidariteitsbijdrage (en zonder winstdeelnemingen).

  • Krijg je je kapitaal op je wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar) of heb je een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug? En ben je de laatste drie jaar voor je pensionering ononderbroken actief geweest en voldoe je aan alle voorwaarden? Dan bedraagt de bedrijfsvoorheffing 10% op de werkgevers- en werknemersbijdragen die na 1993 gestort werden. Bijdragen die vóór 1993 gestort werden, worden belast met een bedrijfsvoorheffing van 16,5%.
  • Ga je vervroegd op pensioen of kom je in aanmerking voor de overgangsmaatregelen waardoor je in bepaalde gevallen je gespaarde kapitaal kan opnemen vóór je pensioenleeftijd? Dan bedraagt het percentage, al naargelang je leeftijd, tussen de 16,5% en 20% voor de gestorte werkgeversbijdragen. De bedrijfsvoorheffing voor de werknemersbijdragen bedraagt in dit geval 10 % indien ze na 1993 gestort werden (vóór 1993 bedraagt het percentage 16,5%).
  • Kies je voor een periodieke uitbetaling van je aanvullend pensioen in de vorm van bv. een maandelijkse rente? Dan wordt er sowieso bij elke periodieke uitbetaling bedrijfsvoorheffing afgehouden. Bovendien moeten de ontvangen rentes vermeld worden op je jaarlijkse belastingbrief: die rentes worden dan belast in de personenbelasting.

4. Gemeentelijke belastingen (opcentiemen) die afhankelijk zijn van de gemeente of stad waar je woont. Vaak houdt de pensioeninstelling bij het uitbetalen van je kapitaal hier al rekening mee door een hogere bedrijfsvoorheffing af te houden (bv. 16,66% i.p.v. 16,5% en 10,09% i.p.v. 10%). De definitieve afrekening wordt dan verrekend in je belastingaangifte voor het jaar waarin je pensioenkapitaal werd uitbetaald.

Jouw bedrijfspensioen: wat je zeker moet weten

(fd/mr) - Bron: FSMA

4 juni 2021
Anderen bekeken ook