Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

Minder ontslagen tijdens coronacrisis: hoe komt dat?

Ontslagen tijdens corona?
In volle lockdown vielen op onze Belgische arbeidsmarkt tot 15 procent minder ontslagen dan vóór de corona-uitbraak. Het beeld dat de coronacrisis al veel banen heeft gekost, blijkt dus (nog) niet uit de cijfers.

Dat alles blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Acerta op basis van de gegevens bij meer dan 32.000 werkgevers.

1. Tijdelijke werkloosheid

In volle coronatijd zijn er minder contracten van onbepaalde duur beëindigd dan tijdens de voorbije jaren in dezelfde periode: in april ruim 15 procent minder, in maart al 12,5 procent minder. De verklaring voor de daling in contractbeëindigingen zit deels in de invoering van het systeem van tijdelijke werkloosheid.

“Tijdelijke werkloosheid is een manier voor werkgevers om - in het oog van de crisis - het arbeidsaanbod snel aan te passen aan de situatie”, stelt Julie Rousseau, senior legal consultant bij Acerta. “Het helpt hen ook om de loonkost tijdelijk te doen dalen. Het geeft hen ademruimte.”

Recent besliste de superkern overigens om het systeem te verlengen tot 31 augustus 2020.

2. Ontslagen vermijden

Toch is tijdelijke werkloosheid niet de enige verklaring. Want werkgevers kijken ook verder. “Omdat ze geloven dat het tij zal keren en ze hun goede talenten snel weer nodig zullen hebben, proberen ze in eerste instantie om ontslagen te vermijden”, stelt Julie Rousseau. Bedrijven stemmen bijvoorbeeld in met corona-ouderschapsverlof, ze verminderen de wekelijkse arbeidsduur of ze bekijken de mogelijkheid om werknemers te delen. “Ze zoeken dus manieren om hun mensen te houden, maar de kost daarvan te verminderen.”

De corona-ontslagrondes van de laatste weken kunnen de indruk wekken dat de crisis al veel banen heeft gekost, maar voorlopig bevestigen de cijfers dat niet. Die wijzen eigenlijk vooral op een afwachtende houding. Heel vaak beslist de werknemer zelf om op te stappen. Volgens Acerta gebeurde in mei 25 procent van de contractbeëindigingen door de werknemer.

Bij 29 procent ging het om een beslissing van de werkgever. En 31 procent van de ontractbeëindigingen gebeurde in onderling overleg, waarvoor het initiatief ook vaak bij de werknemer ligt.

(William Visterin)

17 juni 2020
Anderen bekeken ook