Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Je werkgever mag controleren of je inderdaad arbeidsongeschikt bent. Hij kan om die reden een controlegeneesheer op je afsturen.
Het menstruatieverlof is een tijdelijk verlof voor vrouwen die last hebben van hevige menstruatiepijnen. Het voorkomt dat vrouwen de ene na de andere pijnstiller moeten slikken om de werkdag te overleven.
De Spaanse regering kondigde eerder deze maand een wetsvoorstel aan die elke vrouw in Spanje met pijnlijke maandstonden het recht geeft op drie dagen betaald menstruatieverlof. Voor vrouwen met extreme klachten loopt dat op tot vijf dagen. Daarmee zijn ze het eerste Europese land dat zich zo concreet over menstruatieverlof buigt.
11 soorten verlof: welke past bij jou?
Voor veel vrouwen vormt het menstruatieverlof een geruststelling. Want menstrueren kan soms een hel zijn. Natuurlijk zijn er gradaties in die maandelijkse pijnen, maar de mogelijkheid om enkele dagen verlof te nemen, is voor sommige vrouwen een enorme opluchting. Vooral bij bepaalde gynaecologische aandoeningen zoals endometriose zijn die rustdagen erg welkom.
CHECK: Kan mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben?
Het menstruatieverlof klinkt niet voor iedereen als muziek in de oren. Volgens sommige gynaecologen focussen we beter op het vinden van de oorzaak van hevige menstruatiepijnen. Door het verlof zullen minder vrouwen een arts contacteren. Terwijl je bij hevige pijnen wel best een dokter raadpleegt.
Volgens andere tegenstanders zou het de gelijkheid op de werkvloer niet ten goede komen. Het zou zelfs de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt verkleinen. En dan hebben we het nog niet over het misbruik van de regeling gehad.
Lees ook: Mannen en vrouwen gelijk op de arbeidsmarkt?
In veel Aziatische landen is het menstruatieverlof al enige tijd van toepassing. En ook in Australië voerde een bedrijf een soortgelijke regeling in. Volgens de bedrijfsleider zorgt de invoering van het menstruatieverlof voor een betere werksfeer.
Ook in Nederland gaat het menstruatieverlof al even over de tongen. Zo ziet de Hogeschool Rotterdam het tijdelijke verlof voor hun medewerkers wel zitten. Volgens de hogeschool moeten werkgevers juist inspelen op de verschillen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer om het ongelijkheidsprobleem bespreekbaar te maken.
(es/em) - Bronnen: VRT / Amayzine / De Morgen / AD
9 juni 2022Je werkgever mag controleren of je inderdaad arbeidsongeschikt bent. Hij kan om die reden een controlegeneesheer op je afsturen.
Bij zelfsturing krijgen werknemers meer verantwoordelijkheid over hun werk en het behalen van resultaten. Klinkt mooi, maar hoe werkt dit in de praktijk?
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...
Je kan verlofdagen afstaan aan een collega. Meer zelfs: bij sommige organisaties gebeurt dit volop. Bij de Gezinsbond bijvoorbeeld.
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?
Het is niet omdat je niet of minder goed hoort, dat die droomjob niet voor jou weggelegd is. De beroepsgroep van slechthorenden is groter dan je zou denken.