Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord (FAQ)
Al jouw (en nog veel meer) vragen over ouderschapsverlof op een simpele manier beantwoord...
Jouw werkgever is verplicht jou het verlof toe te staan. Hij heeft enkel het recht om je verlof met maximaal 6 maanden uit te stellen indien hij gerechtvaardigde redenen kan voorleggen die verband houden met de werking van zijn onderneming. Natuurlijk moet je als werknemer ook de regels van het ouderschapsverlof respecteren.
CHECK: Wanneer kan ik ouderschapsverlof opnemen?
In de privésector heeft iedereen het recht om ouderschapsverlof op te nemen vanaf de geboorte van zijn/haar kind tot het de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. Voor kinderen met een fysieke of mentale handicap van minstens 66% ligt de leeftijdsgrens op 21 jaar.
Werknemers hebben het recht om hun arbeidsovereenkomst gedurende 4 maanden volledig te schorsen. Voltijdse werknemers kunnen ook gedurende 8 maanden halftijds gaan werken ofwel gedurende 20 maanden hun arbeidsduur met 1/5 verminderen. Een andere mogelijkheid is om 9/10 te werken gedurende maximaal 40 maanden, op te splitsen in periodes van 10 maanden.
Lees ook: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?
Het ouderschapsverlof dient ten minste 2 maanden en ten hoogste 3 maanden op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij de werkgever. In deze aanvraag moet de begin- en einddatum van het ouderschapsverlof vermeld staan en de manier waarop het ouderschapsverlof zal opgenomen worden.
Je moet een bewijs van de geboorte van je kind aan je werkgever bezorgen. Bij adoptie bezorg je een attest dat aantoont dat de adoptieprocedure lopend of afgerond is, en een attest van gezinssamenstelling van het gemeentebestuur. Heb je een kind met een beperking dat tussen 12 en 21 jaar oud is, dan voeg je een attest toe dat de mindervaliditeit bewijst.
Om recht te hebben op ouderschapsverlof moet je als werknemer in de 15 maanden voorafgaand aan je aanvraag wel 12 maanden in dienst zijn geweest van je werkgever.
Ouderschapsverlof: Al jouw vragen beantwoord... (FAQ)
(lm) - Bron: RVA
3 maart 2022Al jouw (en nog veel meer) vragen over ouderschapsverlof op een simpele manier beantwoord...
Vaders offeren meer dan vroeger een stuk van hun rol als werknemer op om papa te zijn. 54% meer om precies te zijn ...
Als ik bij het opnemen van mijn ouderschapsverlof mijn ontslag indien en nog 2 maanden ouderschapsverlof te gaan heb, tellen die laatste 2 maanden dan mee bij mijn vooropzeg?
Straks mogen kersverse Finse ouders méér tijd doorbrengen met hun kleine spruit: veertien maanden om precies te zijn.
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
Er wordt door werknemers blijkbaar nog maar weinig gebruik gemaakt van het één tiende ouderschapsverlof...
Je hebt recht op verlof vanaf de geboorte en uiterlijk voordat je kind 12 jaar wordt. Het ouderschapsverlof moet dus starten vóór de 12de verjaardag van je kind.
Om tot een betere balans tussen privé- en beroepsleven te komen, kunnen werknemers ouderschapsverlof soepeler opnemen.
Mama’s en papa’s die kinderen jonger dan 12 jaar hebben, nemen tijdens de zomervakantie massaal hun ouderschapsverlof op.