Privacy
Vorige

1 van 67

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas me verbieden om buiten de werkuren op Facebook te zitten?

Mag jouw werkgever je filmen op het werk?

Mag jouw werkgever je filmen op het werk
Werknemers mogen niet constant worden gefilmd tijdens de uitvoering van hun werk. Dat blijkt uit een recente beslissing van de Gegevensbeschermingsautoriteit, kortweg GBA, de privacy-instantie in ons land.

De GBA benadrukt dat het om permanent toezicht gaat, dat niet door de beugel kan. Hun beslissing heeft dan ook enkel betrekking op het personeel, en laat de klanten als dusdanig buiten beschouwing. Want op zich is cameratoezicht op de werkplek wel mogelijk, bijvoorbeeld in een winkel om diefstal te voorkomen. Maar dus niet constant.

Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?

Continu (camera)toezicht op werknemers is volgens de privacywaakhond niet in overeenstemming met het zogenaamde ‘beginsel van minimale gegevensverwerking‘ dat voorop staat in de GDPR-wetgeving. Dit betekent dat organisaties niet meer persoonsgegevens mogen verzamelen en verwerken dan nodig is om een doel te bereiken. In dit geval zou dat doel dan kunnen zijn diefstal van het eigen personeel opsporen en voorkomen.

Lees ook: Wat mag die werkgever van jou te weten komen?

Klacht van werknemer

De uitspraak van de Gegevensbeschermingsautoriteit komt voort uit een klacht van een werknemer, die hiermee dus gelijk krijgt.

Enkele maanden geleden diende die persoon een klacht in bij de GBA tegen zijn werkgever. Het ging om de installatie van bewakingscamera’s in de zes winkels van de betreffende organisatie. De camera’s zouden de medewerkers constant registreren. De personeelsleden zouden zelfs regelmatig opmerkingen krijgen van het beveiligingsbedrijf naar aanleiding van het toezicht. Praktijken die volgens de GBA dus niet kunnen of mogen.

Extra: Wat mag een werkgever vertellen over jouw vertrek of ontslag?

(William Visterin)

5 januari 2024
Anderen bekeken ook