Sociaal verlof
Vorige

1 van 44

Volgende
Volgend artikel:

Te koud om te werken?

Mag je zomaar wegblijven van je werk als je kind ziek is?

ziek kind
"De school van mijn zoon belt dat hij ziek is. Kan ik zomaar weg van het werk en wat zijn de (financiële) gevolgen?" Een situatie die regelmatig eens durft voorkomen. Advocaat Stijn Demeestere geeft tekst en uitleg...

De arbeidsovereenkomstenwet laat elke werknemer toe om van het werk afwezig te zijn omwille van een zogenaamde dwingende reden. Een dwingende reden is een onvoorziene gebeurtenis die losstaat van je werk en om jouw tussenkomst vraagt. Het moet bovendien onmogelijk zijn om op je werk het nodige te doen om aan de situatie te verhelpen.

Ziekte van je zoon is een typevoorbeeld van een dwingende reden, maar er zijn nog andere voorbeelden, zoals schade veroorzaakt aan de woning door brand of een natuurramp en het bevel tot verschijning in rechte.

Ontdek: Wat is verlof om dwingende redenen precies?

Hoeveel verlof om dwingende reden mag ik nemen?

Je mag met andere woorden je werk verlaten om de opvang van je zoon te regelen, maar enkel voor de tijd die je daarvoor nodig hebt. Bovendien mag je niet meer dan 10 arbeidsdagen per kalenderjaar afwezig zijn wegens verlof om dwingende reden. Werk je deeltijds dan wordt dit aantal herleid in verhouding tot de duur van je arbeidsprestaties.

Wanneer je het werk verlaat om je zoon op te halen, moet je jouw baas op voorhand verwittigen. Als dit door omstandigheden niet mogelijk is, moet je dit zo snel mogelijk achteraf doen. Uiteraard moet je correct zijn en mag je enkel afwezig zijn voor de dwingende reden die je inroept. Je werkgever kan zelfs vragen dat je de dwingende reden bewijst. Een attest van de school van je zoon kan daarom nuttig zijn.

Check: Zo herken je een goede baas

Word ik betaald tijdens verlof om dwingende reden?

Let wel: je wordt niet betaald wanneer je niet op het werk bent wegens dwingende reden. Maar: in sommige gevallen kan een individuele of een collectieve overeenkomst wel voorzien in de betaling van loon. Je zal moeten nagaan of je werkgever door dergelijke overeenkomst is gebonden.

Je afwezigheid wordt evenmin als arbeidstijd aanzien. Het recht op afwezigheid impliceert dat je werkgever je niet kan dwingen om verloren arbeidstijd in te halen. Het staat je wel vrij om dit met je werkgever overeen te komen.

Extra: Wanneer heb je wel/geen recht op loon bij een doktersbezoek tijdens de werkuren?

(sd/kv)

Anderen bekeken ook