Een flexi-job: wat is het en voor wie?
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Een werknemer die gebruik maakt van tijdskrediet of een thematisch verlof bij zijn werkgever mag tijdens zijn loopbaanonderbreking een flexi-job uitoefenen bij een andere werkgever. Er moeten echter strikte voorwaarden worden nageleefd.
Ontdek: Welke soorten tijdskrediet bestaan er?
De combinatie van een bijkomende activiteit in loondienst en een loopbaanonderbreking is niet nieuw. Deze mogelijkheid is echter onderworpen aan twee voorwaarden:
De flexi-job wordt gekenmerkt door het onregelmatige karakter. Vaak gaat het om dagcontracten uitgevoerd op een variabele en zelfs sporadische manier. Wanneer de bijkomende activiteit in loondienst wordt uitgeoefend in het kader van flexi-jobs, is het bijgevolg soms moeilijk om precies te weten of al dan niet aan de voorwaarden voldaan is. Daarom heeft de RVA de klassieke voorwaarden vertaald naar de realiteit van de flexi-job.
Ontdek: Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen?
Deze voorwaarde verschilt naargelang iemand in tijdskrediet of thematisch verlof is:
Pas wanneer aan deze voorwaarde is voldaan kan de bijkomende activiteit in loondienst worden uitgevoerd tijdens een tijdskrediet of thematisch verlof.
Voor de flexi-jobwerknemers zijn de vooraf te vervullen voorwaarden voor de bijkomende activiteit als volgt van toepassing:
FAQ: Al jouw vragen over flexi-jobs beantwoord...
De bijkomende activiteit die wordt uitgevoerd tijdens het tijdskrediet of het thematisch verlof mag nooit omvangrijker zijn tijdens een loopbaanonderbreking dan ervoor.
Om te beoordelen of een activiteit in het kader van de flexi-jobs aan de voorwaarde betreffende het maximale aantal toegelaten uren van de bijkomende activiteit tijdens de loopbaanonderbreking voldoet, moet het gemiddelde aantal gepresteerde uren in het kader van de flexi-job tijdens de referteperiode van 3 of 12 maanden voorafgaand aan de onderbreking als basisreferentie worden genomen. Het aantal werkuren gepresteerd in het kader van de bijkomende flexi-job tijdens de loopbaanonderbreking mag dit gemiddelde niet overstijgen.
Concreet moeten in het kader van een tijdskrediet het aantal gepresteerde uren in het kader van een flexi-job tijdens de 12 maanden voorafgaand aan het tijdskrediet worden opgeteld en dat totaal moet dan door 4 gedeeld worden. Zo krijg je het gemiddelde aantal uren per 3 maanden en dat mag tijdens de onderbreking niet worden overschreden.
Voor het thematisch verlof volstaat het om het totaal aantal gepresteerde uren in het kader van een flexi-job tijdens de drie maanden voorafgaand aan het thematisch verlof op te tellen. Dit totaal vormt dan het gemiddelde dat per periode van drie maanden niet mag worden overschreden tijdens het thematisch verlof.
Check: Heb jij recht op een aanmoedigingspremie?
(kv) - Bron: Acerta
26 juli 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
Ben je een zelfstandige of heb je een flexi-job? Dan ervaar je ongetwijfeld wel eens problemen. Is onze arbeidsmarkt klaar voor de 21ste eeuw?
Al jouw (en nog veel meer) vragen over ouderschapsverlof op een simpele manier beantwoord...
Sinds 2018 kan je, behalve in de horeca, ook in een aantal andere sectoren met een flexie-job aan de slag. Ja, ook gepensioneerden en leerkrachten...
Geleid door het succes van het flexi-jobstatuut in de horeca is het systeem sinds 1 januari uitgebreid naar de detailhandel.
Wat is een flexi-job precies? Wie kan het uitoefenen en wanneer? Hoeveel verdien je ermee? We beantwoorden al jouw vragen over flexi-jobs...
We vroegen aan Jean-Thierry Nsanzineza (22) uit Deurne wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Je loopbaan even on hold zetten om iets nieuws te starten of jezelf wat extra tijd te gunnen. Wat doet dat met een mens? We vroegen het aan twee werknemers...
Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.