Ziekte
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Mag je baas je zomaar oproepen om een zieke collega te vervangen?

Baas roept op om zieke collega te vervangen
"Ik werk deeltijds. Toch roept mijn baas me tijdens een van mijn ‘vrije dagen’ op om een collega te vervangen."

Wanneer de organisatorische noden van de onderneming het vereisen (bijvoorbeeld de vervanging van een zieke collega), kan je werkgever je altijd vragen om op een van je vrije dagen te komen werken. Hij kan een wijziging van het uurrooster of het uitvoeren van bijkomende prestaties echter nooit eenzijdig opleggen. Je dient dus je akkoord te geven om deze extra prestaties te komen leveren.

Lees ook: Alles dat je moet weten over deeltijds werken

Formaliteiten vereist

Ga je akkoord, dan moeten een aantal formaliteiten gevolgd worden. Je levert op dat moment immers een prestatie buiten je normale uurrooster. Is het een eenmalige extra prestatie, dan dient de werkgever dit bij te houden in een tijdsregistratiesysteem (al dan niet elektronisch). Per dag moet dan het begin en einde van de prestaties geregistreerd worden.

Wanneer de werkgever niet over een systeem van tijdsregistratie beschikt, moeten de afwijkende uren opgenomen worden in een papieren afwijkingsdocument. Dit dient ter controle bij een eventuele sociale inspectie.  

Is je collega langdurig afwezig en vraagt je werkgever om gedurende de volledige periode van afwezigheid in te springen, dan is het aan te raden een bijlage te maken aan je arbeidsovereenkomst. In deze bijlage wordt dan je nieuwe uurrooster vermeld, de periode waarvoor het geldig is en het loon dat je voor deze meeruren ontvangt.

Extra: Wie werkt deeltijds in ons land?

Geen overuren

Ook indien het om een eenmalige vervanging gaat, heb je uiteraard recht op loon voor de extra gepresteerde uren. Omdat je deeltijds werkt, gaat het in principe om bijkomende uren en niet om overuren.

Bijkomende uren zijn uren die buiten je voorziene uurrooster gepresteerd worden, maar zonder dat de toepasselijke voltijdse arbeidsduur overschreden wordt. Als je een vaste wekelijkse arbeidsregeling hebt (geen variabel uurrooster), mag je per kalendermaand tot 12 bijkomende uren presteren. Vanaf het dertiende uur is er sowieso sprake van overuren.

Voor de bijkomende uren die je presteert, heb je recht op je gewone loon (betaling aan 100%). Enkel indien je door de bijkomende prestaties overuren presteert (meer dan 9 uur per dag of meer dan 38 uur per week) of indien je meer dan 12 bijkomende uren werkt, heb je recht op overloon (betaling aan 50% of 100%) en inhaalrust (betaling aan 100%).

Ontdek: Moeten overuren uitbetaald worden?
in samenwerking met Securex 22 april 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook