Hoe regelt jouw baas je woon-werkverkeer?
Je hebt het mobiliteitsbudget enerzijds, het cafetariaplan anderzijds. Wat zijn de voor- en nadelen van beide formules? En wat wordt de impact van telewerken?
Het privégebruik van de bedrijfswagen is een onderdeel van het loonpakket. Het gaat om een voordeel van alle aard. Tijdens de schorsing van de arbeidsovereenkomst is je werkgever dus niet verplicht om je verder te laten genieten van je bedrijfswagen. Je werkgever kan de wagen in die periodes terugvorderen, al was het maar om die ter beschikking te stellen van diegene die je vervangt tijdens je afwezigheid.
Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket
Tijdens de eerste 30 kalenderdagen van je ziekteverlof moet je werkgever je loon doorbetalen. Ook je wagen moet dan verder ter beschikking worden gesteld. Wanneer je langdurig ziek bent, kan je werkgever je bedrijfswagen pas terugvorderen nadat de periode waarin je gewaarborgd loon ontvangt, voorbij is.
Als de schorsing van de arbeidsovereenkomst is afgelopen, krijg je weer loon en kan je opnieuw over het privégebruik van de bedrijfswagen beschikken. Bij je terugkeer moet je dezelfde of een gelijkwaardige bedrijfswagen krijgen.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
Dezelfde redenering kan gelden voor andere voordelen in natura, zoals gsm's, computers of internetaansluitingen.
Zulke situaties kunnen echter voor verwarring en discussie zorgen. Het is daarom aangewezen dat de werkgever het gebruik van de bedrijfswagen door de werknemer duidelijk regelt in een zogenaamd ‘wagenreglement’ of een ‘car policy’. Daarin kan vermeld worden in welke gevallen van schorsing de werkgever de bedrijfswagen verder privé kan blijven gebruiken.
In de car policy van je bedrijf kan dus bijvoorbeeld staan dat je je bedrijfswagen toch verder mag gebruiken tijdens je zwangerschapsverlof. Je werkgever kan onder andere ook toestaan dat je met je bedrijfswagen blijft rijden wanneer je meerdere maanden buiten strijd bent, omwille van een burn-out bijvoorbeeld.
Lees ook: Wat met je extralegale voordelen bij (langdurige) ziekte?
(lm) - Bron: tijd.be
7 mei 2022Je hebt het mobiliteitsbudget enerzijds, het cafetariaplan anderzijds. Wat zijn de voor- en nadelen van beide formules? En wat wordt de impact van telewerken?
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Bedienden hebben in principe tijdens de volledige eerste 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid verder recht op loon, betaald door de werkgever.
Niemand zegt nee tegen een mooie loonbrief, maar geld is het niet enige dat telt. De bedrijfswagen blijft een overtuigingsmiddel om talent binnen te halen.
Stel: door ziekte ben je langdurig afwezig op het werk. Kan je baas dan je gsm, laptop of bedrijfswagen terugvorderen voor de periode van je afwezigheid?
Je hebt mensen die graag werken, anderen die liever niet werken en nog anderen die … niet kunnen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn.
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.