Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Als jobstudent maak je deel uit van een speciale arbeidscategorie. Jobstudenten hebben immers geen beroepservaring en lopen dan ook een groter risico op arbeidsongevallen. Bovendien kunnen bepaalde werkzaamheden een invloed hebben op hun fysieke of psychische ontwikkeling.
Voor jobstudenten is dan ook een strikter toezicht op veiligheidsvlak voorzien, zodat risico’s zoveel mogelijk uitgesloten worden. In de meeste gevallen houdt dit in dat je als jobstudent een bepaalde job wel mag uitoefenen, maar dat er preventieve maatregelen getroffen worden, zoals een voorafgaand medisch onderzoek. Maar in bepaalde gevallen is het ook gewoon verboden om als jobstudent een bepaalde taak uit te oefenen, omdat het risico te groot is.
Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten, in vraag en antwoord!
Zo is het bij wet verboden dat je als jongere een job uitoefent waarbij je wordt blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, ioniserende straling, extreme temperaturen of trillingen. Ook van een aantal machines moet je afblijven, zoals graafwerktuigen, schiethamers, lasapparaten…
Tenslotte mag je ook niet tewerkgesteld worden op plekken waar gevaarlijke activiteiten worden uitgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval voor autopsiekamers en werkplaatsen met ontploffings- of brandgevaar, zoals de bij de productie van vloeibare zuurstof.
ONTDEK: Wat zegt je studentenjob over je toekomstige échte job?
Al deze activiteiten mag je als jobstudent dus niet uitvoeren, tenzij je tegelijkertijd aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:
Als conclusie kunnen we dus stellen dat je als jobstudent elk type werk mag uitoefenen voor zover het geen gevaar met zich meebrengt.
CHECK: Waarom een studentenjob goed is om een 'echte' job te vinden?9 augustus 2020
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
Bij het opstellen van je CV is het niet altijd makkelijk om je tijdens studentenjobs opgedane ervaringen op een nuttige manier te vermelden.
Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen...
We vroegen aan Ellen (24) hoeveel zij verdient als jobstudent en wat haar job precies inhoudt.
Ik ga aan de slag als jobstudent. Mijn werkgever is onduidelijk over het contract. Wat is verplicht?
Je contract eindigt normaal op de geplande einddatum die vermeld staat op je contract. Heb je echter ander werk gevonden of vlot het niet op je werk, dan kun je je arbeidsovereenkomst beëindigen.
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Je bent jong, studeert en wilt wat bijverdienen. Maar wat als je ziek wordt tijdens je vakantiewerk? Heb je dan recht op gewaarborgd loon?
Reis je graag? Dat leg je best wat opzij voor je vakantiebudget. Maar niet iedereen verlangt naar exotische bestemmingen. Lees meer.