België scoort slecht in diversiteit op de werkvloer
Een inclusieve en diverse werkplek is vandaag een must voor bedrijven. Overal. Toch voldoet ons land niet altijd aan de verwachtingen...
Het gemiddelde maandloon van de werkende Belg bedraagt 3.881 euro bruto, blijkt uit het recente Jobat Salariskompas. Verdient een vrouw gemiddeld 3.477 euro, dan is dat bij een man 4.096 euro. Dat verschil komt deels doordat mannen in verhouding vaker functies uitoefenen die beter betalen, zoals directielid en ingenieur.
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?
Naarmate we langer werken, stijgt ook het loonverschil. Verdient een man na 1 jaar loopbaan gemiddeld 212 euro bruto meer dan een vrouw, dan is dat na 25 à 30 jaar al meer dan 1.000 euro. Vrouwen groeien qua loon en carrière vaak minder door. Toch is er ook goed nieuws. Volgens het Salariskompas daalt de loonkloof licht: de lonen van vrouwen (+16,9% op vijf jaar) stegen forser dan die van mannen (+16,4%).
En als we internationaal jobs met dezelfde functie vergelijken dan verdienen Belgische mannen nog 1,2 % meer dan Belgische vrouwen in eenzelfde functie en situatie. Daarmee is België het best scorende land van alle OESO-lidstaten en ook van de EU.
Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…
België doet het met die loonkloof van 1,2% in elk geval veel beter dan de EU waar de gemiddelde score 10,6% bedraagt. Dat blijkt overigens uit het rapport ‘Joining Forces for Gender Equality: What is Holding Us Back?’ dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) recent publiceerde. Volgens de studie is de mediane voltijdse loonkloof tussen genders in België dus het kleinst.
De dalende tendens van de loonkloof zet zich al verschillende jaren door. Dat stellen ook zowel Statbel als het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vast. Toch zijn er ook niches waar er nog extra aandacht voor genderongelijkheid nodig is. Zo moet de participatie van meisjes in onderwijsgebieden die betere arbeidskansen beloven, zoals wetenschap, technologie, techniek en wiskunde, verder worden gestimuleerd, klinkt het bij werkgeversorganisatie VBO.
“Het is geweldig nieuws dat België het zo goed doet inzake het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar daarmee mag de kous niet af zijn”, zegt Monica De Jonghe, directeur-generaal & Executive Manager van het competentiecentrum Werk & Sociale Zekerheid van het VBO.
“Er zijn nog verschillende actiedomeinen, zoals onderwijs en het verlofstelsel, waarin we de ongelijkheid tussen de verschillende genders kunnen en moeten aanpakken.”
Ontdek: Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw
(William Visterin)
1 juni 2023Een inclusieve en diverse werkplek is vandaag een must voor bedrijven. Overal. Toch voldoet ons land niet altijd aan de verwachtingen...
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Artificiële intelligentie maakt steeds vaker deel uit van ons leven. Ook bij het matchen van werkzoekenden met vacatures kan het zeker een meerwaarde betekenen.
Het land waarin je werkt maakt nogal veel verschil. Vrouwen ondervinden in sommige landen namelijk meer genderdiscriminatie dan hun mannelijke collega’s...
Bijna iedereen denkt er weleens over na: wat zouden die andere mensen op kantoor eigenlijk verdienen?
Als vrouw krijg je vaak te maken met ongepaste vragen of opmerkingen, ook op kantoor... De oneliners zijn divers maar voor veel vrouwen herkenbaar.
Show me the money! Of toch eerder iets anders? Wie van job verandert, doet dat niet altijd om alleen maar meer geld te verdienen...
FOD Financiën vindt in Tom, Gersende en Sophie drie trotse en enthousiaste ambassadeurs. Samen met ruim 20.000 collega’s zetten ze zich elke dag in voor een beter België.