Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 375

Volgende
Volgend artikel:

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

Liever loon volgens prestaties dan via anciënniteit

Liever loon volgens prestaties
Elke maand exact weten hoeveel geld je zult verdienen, kan je een veilig gevoel en heel wat gemoedsrust geven. Toch zouden heel wat werkgevers hun personeel liever willen verlonen op basis van hun inzet en prestaties i.p.v. de loonbarema’s en de anciënniteit. Goed idee, of niet?

7 op de 10 werknemers is best wel tevreden met zijn of haar vaste maandelijkse loonpakket. Dat blijkt toch uit een recente studie van hr-expert Acerta Consult. Vooral de zekerheid om elke maand een vast bedrag op de bankrekening gestort te krijgen, is voor velen een geruststellend vooruitzicht.

Ontdek: Wat bepaalt jouw verdiende loon?

Geld maakt gelukkig

Ook naar de toekomst toe willen we graag wat zekerheid in ons leven: zo wil 85% van de ondervraagde werknemers nu al graag weten hoeveel ze binnen vijf of tien jaar zullen verdienen.

Dankzij het anciënniteitsprincipe - waarbij het loon stijgt op basis van je anciënniteit (hoe langer in dienst, hoe hoger het loon) - en de loonbarema’s kun je al een vrij correcte schatting maken van je toekomstige loon (exclusief de obligate loonindexeringen natuurlijk).

Toch zijn niet alle werkgevers fan van deze loonberekening. Hoewel het merendeel van de bedrijven hun personeel nog altijd verloont volgens de barema’s en op basis van het aantal dienstjaren (78% in Vlaanderen, 82% in Wallonië en 88% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), groeit de vraag naar een andere berekeningswijze.

Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!
Gelukkig met wat je verdient?

Loon naar werken of loon volgens barema?

Naast de 26% van de werkgevers die het huidige systeem wil behouden, wil 34% hun werknemers liever belonen op basis van competenties en vaardigheden. 40% zelfs op basis van hun effectieve prestaties. Letterlijk een loon naar werken dus.

Of dat ook gesmaakt wordt door de werknemers, valt nog te bezien. Feit is dat er bij de verloning steeds vaker een gevarieerd loonpakket wordt aangeboden met heel wat extralegale voordelen. Die zouden ervoor kunnen zorgen dat het totaalpakket na de alternatieve berekeningswijze min of meer hetzelfde blijft.

De anciënniteitspremie: wat, hoeveel en voor wie?

“Werknemers in ons land willen erop kunnen rekenen dat ze elke maand hetzelfde loon op hun bankrekening gestort krijgen. Dat is hun eerste bekommernis, zo geven ze aan in onze bevraging”, getuigt Kathleen Bracke, verloningsexperte bij Acerta Consult. “Zolang het verloningsbeleid dat perspectief biedt, staan medewerkers wel open voor alternatieven.”

“Daarnaast blijken ook transparantie en billijkheid voorwaarden opdat een loonpakket motiverend werkt. De vereiste van transparantie wordt binnenkort sowieso een feit: in mei 2023 voerde Europa immers een richtlijn in rond ‘loontransparantie die streeft naar gelijke beloning voor gelijk werk’. België heeft nog tot 2026 om die richtlijn in wetgeving om te zetten.”

Extra: Ken jij het loon van je collega?

(fd)

18 september 2024
Anderen bekeken ook