Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

Last van sollicitatiemoeheid? 4 tips om ermee om te gaan

Sollicitatiemoeheid
Vertellen over vorige sollicitaties is vaak af te raden tijdens een jobgesprek.
Ondanks een overvloed aan vacatures in heel wat sectoren, is het voor sommigen toch best een uitdaging om een nieuwe job te vinden. Wanneer je een aantal keer afgewezen wordt voor de job waarvoor je solliciteerde, kan je de moed verliezen. Zij die al enkele maanden op zoek zijn naar een nieuwe baan, kunnen zich hier mogelijk in herkennen. Sollicitatiemoeheid is dus een menselijke reactie, maar hoe ga je hiermee om?

1. Ga enkel voor de juiste jobs

Om te beginnen is het belangrijk om enkel te solliciteren voor functies waar je een match mee hebt (of kan hebben). Je hoeft zeker niet aan alle gevraagde eisen, zoals qua ervaring, te voldoen. Maar je kiest wel best voor jobs die je liggen en aansluiten bij je interesse. En bekijk ook welk soort bedrijven en organisaties je het best passen.

“Richt je niet op banen die je eigenlijk niet interesseren, maar alleen op vacatures die je echt aanspreken. Anders hou je het niet vol. Het kost veel energie en je krijgt er weinig voor terug. En dat is niet goed voor je zelfvertrouwen”, oppert arbeidspsycholoog en consultant Inge Hulshof. “Solliciteer niet 40 uur per week, eerder drie ochtenden per week.”

Op zoek naar een (nieuwe) job? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!

2. Laat vorige sollicitaties achterwege

Dan het interview zelf. Want net zoals kritiek geven op vorige werkgevers tijdens zo’n gesprek, is het ook niet verstandig om veel te vertellen over vorige sollicitaties. “Het is niet relevant en bovendien kan je hierdoor een ‘wanhopige’ indruk nalaten”, vindt Özlem Simsek, managing director bij rekruteringsspecialist Robert Walters België.

Zo’n eventuele toekomstige werkgever wil kijken of er een match is tussen jou en de openstaande job en met hemzelf als werkgever. “Hoeveel sollicitaties voordien op niks zijn uitgedraaid, is voor hem niet belangrijk. Dus laat dit dan ook achterwege”, vindt Simsek.

CHECK: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

3. Vraag feedback

Ben je al enkele keren afgewezen, dan kan het lastig zijn om je optimisme te bewaren. “Misschien voel je je zelfs verdrietig of kwaad. Laat dat ook toe. Het is beter dat je je frustraties er even uitgooit dan dat je alles opkropt. Maar laat het erna dan ook los”, stelt Simsek, die suggereert om je daarna terug volledig te focussen op toekomstige sollicitaties.

Wat je ook kan helpen bij die volgende sollicitaties is vragen naar de reden van je niet-selectie. “Vraag niet waarom je bent afgewezen”, suggereert Inge Hulshof. “Want 9 van de 10 keer is het antwoord flauwekul à la ‘Met de andere kandidaat klikte het beter.’ Daar kun je niks mee. Vraag in plaats daarvan naar een tip waarmee jij je sollicitatietechniek kunt verbeteren.”

De job niet gekregen? Zo ga je er positief mee om

4. Maak op tijd je hoofd leeg

Die feedback kan ook op andere manieren. Ken je bijvoorbeeld iemand die ook op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Dan zitten jullie in hetzelfde schuitje en kan je mekaar op de hoogte (en gemotiveerd) houden. “Er zijn bovendien heel wat online fora voor mensen die al een tijdje aan het solliciteren zijn”, aldus Özlem Simsek.

En tenslotte is het een kwestie om voldoende te ontspannen. Want succesvol solliciteren kost tijd en moeite. Zeker wanneer je nog aan het werk bent en je dat allemaal in je vrije tijd moet bewerkstelligen: je motivatiebrief personaliseren, je inwerken in die ene werkgever en je voorbereiden op het interview.

“Op tijd ontspannen is dan ook nodig om terug nieuwe energie te vinden. Wandelen, sporten of een koffie gaan drinken, het kan allemaal. Als het maar even je hoofd leegmaakt en je nieuwe energie geeft om er volop voor te gaan.”

Online solliciteren: tips en tricks

(William Visterin)

7 november 2022
Anderen bekeken ook