Financieel expert wordt steeds meer een jobhopper
Wie een carrière als financieel expert op het oog heeft, kiest alsmaar vaker voor een tijdelijke functie. Waarom?
"De belangrijkste taak van de KYC Analyst is het bestuderen van de financiële risico's met betrekking tot diverse richtlijnen, of het nu gaat om het witwassen van geld, belastingfraude of de strijd tegen terrorisme”, verklaart Adèle. “De eerste stap in dit proces is het verzamelen en analyseren van gegevens, waarvan de resultaten worden doorgestuurd naar de afdeling Compliance.”
“Daarnaast moet de KYC Analyst de ontwikkelingen in de wetgeving voortdurend opvolgen om ervoor te zorgen dat de informatie steeds actueel is. Tenslotte wordt een KYC Analyst ook ingeschakeld bij het helpen verbeteren van de procedures voor het verzamelen van gegevens.”
Door de identiteit van de klanten van een organisatie te verifiëren om zo de financiële risico's te beoordelen, helpt de ‘Know Your Customer’ Analyst om de naleving van de regelgeving in de financiële wereld te waarborgen.
Adèle: "In een context van een complexe geopolitieke situatie en een toename van internationale financiële transacties nemen ook de risico's voortdurend toe. Bepaalde gebeurtenissen in de financiële wereld hebben banken ertoe aangezet hun veiligheid te versterken om zo hun imago hoog te houden. Vandaar dat de vraag naar KYC Analysten toeneemt, als eerste verdedigingslinie bij de beoordeling van risico's en de kredietwaardigheid van klanten.”
Deze vraag concentreet zich vooral in Brussel (52%), voornamelijk omdat ook daar de meeste banken en financiële instellingen gevestigd zijn.
"Het is belangrijk om op te merken dat er geen specifiek diploma of opleiding voor deze functie bestaat. De gezochte profielen beschikken over het algemeen wel over een bachelor diploma in een juridische of economische richting”, weet Adèle.
“Wat wél belangrijk is, is een goede beheersing van het Engels en het Nederlands of het Frans. Tot slot zijn bepaalde soft skills zeer gewild, zoals strengheid, een analytisch denkvermogen en goede interpersoonlijke vaardigheden. Zo moet de KYC Analyst bijvoorbeeld heel diplomatisch kunnen omgaan met gevoelige gegevens van klanten.”
Op zoek naar een job als financiële analist? Bekijk dan volgende vacatures…
"Allereerst is het belangrijk om weten dat het salarisniveau direct afhankelijk is van de economie en de arbeidsmarkt. Op dit moment is de vraag naar KYC Analysten groter dan het aanbod en hebben kandidaten dus de kans om te onderhandelen over een goed loon”, vertelt Adèle. “Uiteraard is dit ook afhankelijk van het type bedrijf en het expertiseniveau van de kandidaat.”
Over het algemeen kan een pasafgestudeerde een bruto maandsalaris verwachten tussen 2.300 tot 2.800 euro. Voor een mid-level KYC professional kan het salaris variëren van 2.800 tot 3.500 euro bruto per maand. Tot slot kan een Senior KYC Analyst rekenen op een bruto maandloon tussen 3.500 en 5.000 euro, afhankelijk van de graad van verantwoordelijkheid binnen de organisatie. Daarnaast komen hier vaak nog extralegale voordelen bij zoals een gsm, laptop, verzekeringspakket en bedrijfswagen.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
"Omdat het terrein van finance vrij gevarieerd is, zijn er verschillende mogelijkheden voor KYC professionals om door te groeien. Na een bepaalde expertise te hebben ontwikkeld, kan een KYC Analyst bijvoorbeeld Team Manager worden. Een andere mogelijkheid is om over te stappen naar de divisie Compliance, waar hij of zij zich dan verder kan specialiseren in bijvoorbeeld AML, die focust op de strijd tegen het witwassen van geld”, besluit Adèle.
“Een specialisatie in krediet- en risicoanalyse is een andere mogelijkheid. Een schoolverlater die start in een KYC Analyst functie kan dus rekenen op mooie doorgroeimogelijkheden binnen de financiële dienstverlening.”
(ab) - Bron: Walters People
2 maart 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie een carrière als financieel expert op het oog heeft, kiest alsmaar vaker voor een tijdelijke functie. Waarom?
Hoe ziet het takenpakket van een financieel analist eruit en wat in deze job te verwachten op vlak van het salaris?
Ook al willen sommigen de hoofdstad wel leren kennen, toch merken we bij de meesten weerstand. Bereikbaarheid wordt als de grootste drempel gezien.
Is Brussel een ‘hellhole’ om te werken, of juist een vat vol mogelijkheden? Vier Vlaamse ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal...
Dankzij het Belgische statistiekbureau weten we precies hoeveel werknemers in ons land verdienen. Waar wordt het meest verdiend en waar het minst?
Voor je 30ste al een grote verantwoordelijkheid dragen in de bedrijfswereld, het blijft eerder uitzondering dan regel. Het portret van 2 'jonge wolven'.
Wij zochten uit in welke sectoren je het best verdient als schoolverlatende bediende.
De job van Financial Controller is een echte klassieker binnen finance. Lene Coeman vertelt je alles over de jobinhoud en carrièremogelijkheden…
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.