Meer verantwoordelijkheden, hoger salaris?
Een job blijkt in de praktijk soms niet dezelfde als op papier. Tijd voor een onderhoud? Met deze tips pak je zo’n moeilijke situatie verstandig aan.
Om op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag nieuw talent aan te trekken, keren twee op de drie bedrijven hogere salarissen uit aan nieuwe werknemers dan aan het huidig personeel in vergelijkbare functies. Dat blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half.
Tegelijk werken veel bedrijven er wel actief aan om het loonverschil tussen nieuw talent en huidige werknemers weg te nemen. Meer dan de helft van de bevraagde managers (55 procent), zo blijkt uit de studie, plant de lonen van het huidig personeel naar hetzelfde niveau te brengen bij de volgende opslagronde.
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon?
Eén op drie gaat voor onmiddellijke actie en wil de lonen meteen gelijktrekken. Of hoe werkgevers doorgaans ook wel beseffen dat ze, met het aantrekken van nieuwe medewerkers, tegelijk ook de bestaande werknemers moeten behouden.
“Nieuw talent aantrekken is één ding, maar wat even belangrijk is, is er voor zorgen dat huidige werknemers zich gewaardeerd blijven voelen. Daarom is het cruciaal dat werkgevers de eventuele loondiscrepantie wegwerken en voorbereid zijn op vragen van werknemers”, stelt Jeroen Diels, director bij Robert Half. “Voldoende context en loonperspectief bieden is hierbij fundamenteel.”
Overigens zijn hogere lonen voor nieuwe werknemers geen nieuw verschijnsel. “Het is een trend die we al enkele jaren waarnemen. Het is deels een gevolg van de ‘war for talent’, maar ook de inflatie zal hier zeker voor iets tussen zitten”, meent Diels. “Bij het veranderen van job willen kandidaten er niet alleen voor zorgen dat zij hun huidige levensstandaard behouden, maar deze ook verbeteren. Dit heeft een bijkomend effect op de loonsverwachtingen.”
Ontdek: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
(William Visterin)
1 augustus 2022Een job blijkt in de praktijk soms niet dezelfde als op papier. Tijd voor een onderhoud? Met deze tips pak je zo’n moeilijke situatie verstandig aan.
Vind jij ook dat je - in alle opzichten - wat extra verdient? We helpen je naar een salarisverhoging met enkele absolute basics.
Belgische werknemers geven hun loon een score van 6,7 op 10. Al blijkt een grote groep van de werkende Belgen tevreden tot zeer tevreden over hun loon.
De Belg verdient gemiddeld 4.243 euro bruto per maand. Maar je loon evolueert natuurlijk tijdens je loopbaan. En deze elementen spelen daarbij een rol ...
Dankzij de verlaging van de Bijzondere Bijdrage Sociale Zekerheid zullen sommige werknemers netto méér overhouden dan voorheen. Ben jij bij de gelukkigen?
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
Exemplaren als Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn zeldzaam, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die andere mensen niet succesvol zijn...
Wie hard werkt, wil graag correct verloond worden voor de inspanning. Toch is niet iedereen gelukkig met de verloning. Wat kun je eraan doen?
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.