Meer loon en extralegale voordelen, maar toch is Belg minder tevreden over loonpakket
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Voor heel wat paritaire comités geldt januari als de maand waarin de lonen geïndexeerd worden. Hierbij wordt het brutoloon gekoppeld aan de afgevlakte gezondheidsindex van december, die op zijn beurt dan weer afgeleid is van de consumptieprijsindex.
Kort samengevat: de loonindexatie zorgt ervoor dat je je koopkracht kunt behouden, ook wanneer bv. de consumptiegoederen (denk maar aan de eindafrekening aan de kassa van de supermarkt) door de inflatie een pak duurder geworden zijn.
Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!
Deze paritaire comités doen alvast mee:
E-GIDS: Onderhandelen over je loon
Goed om te weten: niet alle sectoren voorzien een loonindexatie in januari. Zo indexeren sectoren zoals chemie en metaal op een ander moment of werken ze met een vast percentage wanneer de spilindex overschreden wordt. Andere sectoren zoals o.a. de bouwsector, schoonmaak, papierverwerking en de financiële sector indexeren dan weer meerdere keren per jaar.
Lees ook: In 8 stappen naar het loon dat je verdient
Naast de automatische loonindexering kun je -met wat geluk - een extra loonsverhoging cadeau krijgen van je baas, al is niet elke werkgever dat daadwerkelijk van plan.
“Hoewel de loonindexering het komende jaar beperkter zal zijn, waardoor werkgevers meer ruimte hebben voor loonsverhogingen, blijft de last van de index van 2023 voor veel organisaties nog steeds hangen”, getuigt Marie Parmentier, manager bij rekruteringsspecialist Robert Walters. “Gezien de onzekerheid op de markt en de bezorgdheid over de recessie, zijn werkgevers eerder voorzichtig met het verhogen van de loonkost."
In tegenstelling tot een pure loonsverhoging is het aanbieden van aanvullende extralegale voordelen (zoals de mogelijkheid om van thuis uit te werken of een bonussysteem, bijvoorbeeld) dan weer wel populair bij werkgevers. Dit komt doordat heel wat van die extralegale voordelen fiscaal interessant zijn voor het bedrijf.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
(fd) - Bron: Robert Walters / SD Worx
15 januari 2024De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil...
Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs stroef... Deze tips helpen je bij het onderhandelen.
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Heel wat Belgische bedrijven overwegen een loonsverhoging van bijna 5% in 2024. Hoe komt dat? En ben jij één van de gelukkigen?
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
De werkvloer is de plek bij uitstek waar beslissingen een enorme impact hebben. Benieuwd hoe je betere keuzes maakt? 4 tips!