Loon onderhandelen voor 3 op de 4 werknemers taboe
Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!
Niet alleen een bruto loonsverhoging kan je netto heel wat opbrengen, ook extralegale voordelen kunnen in je financiële voordeel uitdraaien. Toch is er wel degelijk een verschil tussen beide vormen.
Bij een pure loonsverhoging is het simpel: je wordt beloond met een hoger brutoloon en ontvangt elke maand na aftrek van de belastingen een hoger nettobedrag op je bankrekening. Dat je door een loonsverhoging soms in een hogere belastingschijf terechtkomt, is de bluts met de buil: het hoort erbij.
Een hoger brutoloon zorgt er bovendien ook nog eens voor dat zowel je vakantiegeld, eindejaarspremie als pensioenbedrag zullen stijgen. Een mooie bonus dus!
Ontdek: Krijg jij meer loon in 2024?
Extralegale voordelen zijn dan weer fiscaal interessant voor beide partijen. De reden is dat er hierop minder sociale zekerheidsbijdragen worden betaald waardoor het fiscaal voordelig is voor de werkgever (minder loonkost) en de werknemer (hogere koopkracht). Toch hou je best rekening met de spreekwoordelijke aap uit de mouw.
Checklist: alle extralegale voordelen op een rij
Zo tellen maaltijdcheques niet mee voor de berekening van je vakantiegeld of eindejaarspremie. Een groepsverzekering is financieel gezien dan wel weer interessant. Hierbij neemt je baas de premies voor zijn of haar rekening en keert de groepsverzekering vanaf je zestigste het opgebouwde kapitaal eenmalig aan jou uit. Een bijkomend voordeel is dat je een hoger pensioen zal ontvangen.
Lees ook: Dit zijn de meest courante extralegale voordelen
Veruit een van de meest populaire extralegale voordelen is een bedrijfswagen, al denk je er misschien toch best twee keer over na om dat cadeau aan te nemen. Eerst en vooral omdat de waarde van de wagen niet meetelt bij de berekening van je vakantiegeld en pensioen.
Daarnaast betaal je als werknemer dan ook nog eens extra belastingen op die bedrijfswagen. Vraag jezelf dus af of je echt wel een wagen nodig hebt en of je hiervoor bereid bent om elke maand een stukje van je brutoloon in te leveren. Is dat niet zo, dan ben je beter af met een loonsverhoging.
Extra: Liever wél of geen bedrijfswagen?
(fd)
1 maart 2024Er rust nog steeds een taboe op het bespreken en onderhandelen van het loon, zo blijkt. Gelukkig is de jongere generatie goed op weg om dit taboe te doorbreken!
Onderhandelen over je loon is niet altijd makkelijk en soms verloopt het gesprek zelfs stroef... Deze tips helpen je bij het onderhandelen.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Een nieuw jaar… een hoger loon? Dankzij de automatische loonindexatie krijgen heel wat werknemers vanaf januari maandelijks een hoger bedrag.
Wie heeft recht op een eindejaarspremie? En hoe groot is jouw eindejaarspremie dit jaar? Bereken het zelf...
Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?
Naar je werkgever stappen en om loonopslag vragen, is niet evident. Geen wonder dat 6 op de 10 Belgen het nog nooit heeft aangedurfd...
Voor jongeren is het aanbieden van maaltijdcheques van doorslaggevend belang bij het wel of niet aannemen van een job… en daar hebben ze een goede reden voor.