Student
Vorige

1 van 201

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Finn en Tijs een vliegende start maken bij Fluvius

Keuzestress: welke studie leidt naar droomjob?

Natuurlijk wil je graag een opleiding kiezen die de weg vrijmaakt om de job van je dromen te gaan doen. Maar het aanbod is zodanig groot dat het aartsmoeilijk is om de juiste keuze te maken. Hogeschool PXL beseft dat, en organiseert workshops om de competenties en interesses van iedereen die studeert, beter te matchen met de geknipte opleiding.

Nu de start van het nieuwe academiejaar in het dag- en avondonderwijs nadert, kampen heel wat leerlingen, studenten en cursisten met keuzestress. Welke opleiding ga je weldra aanvatten om later de juiste professionele richting uit te gaan? Het is een proces waarin heel wat studiekiezers vastlopen. Je krijgt er stress van, en dat heeft meerdere redenen.

Ten eerste is het aanbod van de opleidingen zo divers dat er moeilijk een vergelijking kan gemaakt worden. Laat staan een keuze die exact aan de verwachtingen voldoet. Een tweede reden is de invloed van je omgeving, want ouders, partners, collega’s en leeftijdsgenoten hebben een eigen idee over wat nu wel het beste voor jouw toekomst is. En dat komt niet altijd overeen met je eigen visie.

Tot slot is er het grote belang van een goede studiekeuze. Ze bepaalt allicht de richting die je later professioneel zal uit gaan en heeft dus een directe invloed op je leven. Bovendien vergt een opleiding veel tijd en geld, en dat ben je kwijt als het geen succesverhaal wordt. Twee of meer keer goed nadenken vooraleer een keuze te maken, is nodig.

Oriëntering

Hogeschool PXL merkt dat leerlingen die van de humaniora komen, soms moeite hebben om het bos door de bomen te zien in het aanbod van het hoger onderwijs. “Belangrijk in het studiekeuzeproces is de juiste ondersteuning”, zegt Heidi Croes, directeur Onderwijs en Studentenbeleid van Hogeschool PXL.

Heidi Croes

“Naast de mening van de directe omgeving, het advies van de huidige (secundaire) school en de centra voor leerlingenbegeleiding, hebben opleidingsinstanties zoals de hogescholen en universiteiten zelf een grote rol te spelen in de oriëntering van hun toekomstige studenten. Het opzetten van integrale trajecten die leiden tot een weldoordachte keuze, is geen overbodige luxe. En loopt het toch verkeerd, moet het mogelijk zijn om vlot te heroriënteren naar een andere richting.”

Workshops

De hogeschool neemt alvast het initiatief om de bestaande begeleidingstrajecten te optimaliseren. Zo vinden er deze week diverse workshops plaats waarin het opleidingsaanbod kan ontdekt worden. Specialisten leggen haarfijn uit welke interesses en competenties het best overeenkomen met iedere richting.

“Met het juiste inzicht in het studiekeuzeproces zal de stress hopelijk smelten als sneeuw voor de zon”, aldus nog Heidi Croes. “Goed begonnen is half gewonnen!”

(kme)

28 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook