Tijdens het winkelen kan de lange, zuchtende wachtrij aan de kassa best wel een sfeerbederver zijn. Voor de ene wat welgekomen me-time, voor de ander puur tijdverlies. Toch kan het efficiënter. Zelfscanners zijn al langer ingeburgerd, hierbij nemen we de taak van de kassiers over en scannen aan de kassa alles zélf in.
Maar het kan nog efficiënter. Stel je een supermarkt voor zonder kassa’s maar met camera’s en sensoren die alles automatisch registreren. In de VS bestaat het al. Amazon ontwikkelde het concept Amazon Go en dat biedt interessante mogelijkheden voor klant én winkelgerant.
Online winkelen wordt steeds populairder en dat dwingt retailers om actie te ondernemen om zo concurrentieel te blijven. Door de verkoop te automatiseren, besparen ze personeelsonkosten en kunnen ze efficiënter werken.
Het e-commercebedrijf Amazon heeft in de VS nu ook een offline shop: Amazon Go. Deze winkel biedt alles wat een supermarkt kan bieden maar er is één opmerkelijk verschil: Amazon Go heeft geen kassa’s. Alles gebeurt automatisch en wachtrijen zijn er hoegenaamd niet. Wanneer je de winkel binnenstapt, scan je via je Amazon Go app een QR-code. 3D camera’s, weegsensoren en artificial intelligence toepassingen vullen je virtueel winkelkarretje.
De eindafrekening wordt online in rekening gebracht via je Amazon account waardoor kassa’s overbodig zijn. Resultaat: meer winkelplezier voor de klant (geen kijkfile aan de kassa) en minder kosten voor de winkeleigenaar (minder personeel).
Amazon is met dit concept best wel een trendsetter en buitenlandse retailers raken steeds meer geïnteresseerd in dit systeem zonder kassa’s.
Shoppen zonder kassa biedt heel wat voordelen. Toch zijn er nog een aantal uitdagingen die aangepakt moeten worden. Hoe zit het met de privacy? Niet elke klant stelt het op prijs om gevolgd en gescand te worden tijdens het winkelen.
Het weghalen van de fysieke kassa zorgt er ook voor dat klanten niet meer contant kunnen betalen en dus over een smartphone moeten beschikken om te kunnen shoppen. Er is dus nog wat werk aan de winkel.
(mr)
19 juni 2020In volle lockdown vielen op onze Belgische arbeidsmarkt tot 15 procent minder ontslagen dan vóór de corona-uitbraak.
In supermarkten staan ook altijd vacatures op binnen de marketing-, ICT-, boekhouding- en HR-sector. Ben je benieuwd hoeveel je betaald krijgt voor zo’n job voor of achter de supermarktschermen? Wij zochten het uit.
The Retail Academy in Zaventem biedt praktische opleidingen aan waar retailers met nieuwe uitdagingen leren omgaan.
Je grootste nachtmerrie? Dat is ongetwijfeld ontslagen worden terwijl je net denkt heel goed bezig te zijn.
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.
Om de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk te beperken, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zelfs de keuze van je job kan al impact hebben.
In de bouwsector is 1 op 10 van de medewerkers vrouw. Dat aandeel vrouwelijke medewerkers gaat (gelukkig) de hoogte in. Toch is de weg nog lang...
Tallin Van Rie is de drijvende kracht van demand forecast bij de afdeling insulation, die isolatiepanelen en dakelementen produceert bij Unilin Group.
De war for talent is nergens zo erg als in ons land... Ontdek de reden hier.