Helpt ChatGPT jou ook bij het solliciteren?
Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
De tweede conclusie uit dit Nederlands onderzoek bij duizend respondenten is dat vandaag zowat een kwart van de sollicitanten AI-technologie zoals ChatGPT inzet bij de voorbereiding op sollicitaties, en meestal gebeurt dat dan voor het opstellen van cv's.
En met succes, zo blijkt. Zo leidt AI tot significant meer reacties en uitnodigingen van bedrijven. 68% van de respondenten die AI hadden ingeschakeld, gaf aan uitgenodigd te zijn voor gesprekken aan de hand van hun documenten geschreven door ChatGPT.
CHECK: Helpt ChatGPT jou ook bij het solliciteren?
Een aantal elementen kunnen de impact van ChatGPT verklaren. Enerzijds kan de toepassing dienst doen als tekstcorrector, om schrijfsuggesties te doen of om eventuele taalfouten eruit te halen. Eerder onderzoek van UGent wees bijvoorbeeld al uit dat spellingsfouten in een cv de kans om uitgenodigd te worden danig verminderen.
Anderzijds kan AI cv's en sollicitatiebrieven ook inhoudelijk versterken. “Mensen doen zichzelf vaak tekort”, stelt Francesco Plas, een Nederlandse sollicitatietrainer aan vakpublicatie Customerfirst. “Ze vermelden bijvoorbeeld bepaalde vaardigheden niet, omdat ze simpelweg vergeten dat ze die hebben. Of ze beseffen niet dat die skills relevant zijn. Daar kan een AI-tool als ChatGPT goed bij helpen.”
Lees ook: Bepaalt AI binnenkort jouw aanwerving?
Waar experts, zoals Plas, wel op wijzen, is dat sollicitanten best een goede balans houden tussen de technologie en hun eigen inbreng. Oftewel: ChatGPT mag niet alles gaan bepalen. Zeker als het verschil te groot wordt tussen een (afgelikte en volledig door) AI opgestelde sollicitatiebrief en cv enerzijds en het uiteindelijke jobinterview anderzijds. Je moet immers nog wel in je gesprek kunnen toelichten wat je in je schrijven hebt vermeld of beklemtoond.
E-GIDS: Voorbeeld van een goede motivatiebrief
In sommige gevallen werkt ChatGPT ook gewoon averechts. “Ik heb al motivatiebrieven ontvangen die geschreven werden door ChatGPT. Die haal ik er zo uit natuurlijk, als er amper iets aan veranderd werd. Dat is dan voor mij een reden om iemand net niet te weerhouden”, aldus Davy Tollenaere, CEO bij het digital agency Stairway, in een reactie op LinkedIn. “Ik stel in vacatures ook een specifieke vraag die ze moeten beantwoorden in hun motivatiebrief. In onze branche is creativiteit heel belangrijk.”
Extra: In 4 stappen naar een perfect CV
(William Visterin)
24 januari 2024Je sollicitatiebrief schrijven kan een zware klus zijn. De verleiding om de hulp in te roepen van ChatGPT is groot. Maar maakt het je brief ook beter?
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?
Artificiële intelligentie duikt steeds vaker op bij rekrutering... Blijft menselijke input nog wel nodig in het wervingsproces?
Technostress is een absolute boosdoener op veel werkvloeren voor werkgevers en -nemers die niet weten hoe ze ermee moeten omgaan...
De bedrijfswereld bekijkt de mogelijkheden van artificiële intelligentie of AI. Maar het klassieke sollicitatiegesprek blijft een menselijke kwestie.
Welke sector gebruikt ChatGPT het meest? En vooral: waarvoor?
AI-assistenten zijn een interessante manier om je productiviteit op het werk te verhogen.
De HR-wereld kijkt met nieuwsgierige ogen richting nieuwe speler ChatGPT... We fileren alle voor- en nadelen van de chatbot als schrijfbuddy.
De chatbot ChatGPT is zo goed dat hij nu ook al uitnodigingen krijgt om op sollicitatiegesprek te komen...