Hoe lang zit jij dagelijks stil?
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
Als een werknemer afwezig is van het werk omwille van ziekte, heeft hij een aantal wettelijke verplichtingen, zoals de werkgever zo snel mogelijk van zijn afwezigheid op de hoogte brengen en hem eventueel een doktersbriefje bezorgen.
Lees ook: Doktersbriefje verplicht om geen loon te verliezen?
Strikt juridisch is een werknemer enkel verplicht een doktersbriefje aan zijn werkgever te bezorgen als deze verplichting in het arbeidsreglement of in een collectieve arbeidsovereenkomst opgenomen werd, of indien de werkgever dit uitdrukkelijk vraagt.
Dit doktersbriefje moet een aantal vermeldingen bevatten, zoals de vermoedelijke duur van de arbeidsongeschiktheid, maar mag nooit de aard van de ziekte vermelden. Dit valt immers onder het medisch geheim. In die omstandigheid is het voor de werkgever moeilijk te beoordelen of ‘veelvuldige’ afwezigheid al dan niet te wijten is aan een ongezonde levensstijl.
In de praktijk heeft afwezigheid van het werk vaak verschillende oorzaken. Daarbij is het aanvaardbaar dat een werkgever zijn medewerker aanspreekt wanneer het verzuim te frequent zou zijn, uiteraard vanuit een positieve en constructieve benadering. De doelstelling van dergelijk gesprek moet zijn om na te gaan welke acties kunnen worden ondernomen opdat de werknemer in de toekomst minder vaak afwezig zou zijn. Werknemer en werkgever hebben hierin een gedeelde verantwoordelijkheid.
Extra: Fietsende werknemers zijn minder vaak ziek
Enerzijds zal de werkgever verwachten dat de werknemer de taken uitvoert zoals voorzien binnen de arbeidsovereenkomst. Als dit niet zou lukken tengevolge van een eventuele ongezonde levensstijl, heeft de werknemer de verantwoordelijkheid hierin zelf acties te ondernemen, met als doelstelling tot het gewenste functioneringsniveau te komen.
Vaak bieden werkgevers allerlei faciliteiten aan zoals gezonde voeding in het restaurant, sportcheques, een fitnesszaal of sportactiviteiten tijdens de middagpauze. Een werknemer mag hiervan gebruik maken, al kan hij hiertoe niet wettelijk verplicht worden.
Anderzijds kan een werkgever ook een preventief gezondheidsbeleid ontwikkelen voor alle medewerkers en vooral voorkomen dat mensen klachten ontwikkelen. Vanuit een globale visie kunnen heel wat creatieve acties worden opgezet zodat de werknemers uitgenodigd worden om gezond te leven.
Verhoog je vitaliteit op de werkvloer: 5 tips5 mei 2022
Van ’s ochtends tot ’s avonds aan je computerscherm gekluisterd zitten, om later in de zetel te ploffen: een Belg zit gemiddeld 6 uur en 39 minuten per dag...
Vitaliteit op de werkvloer is van essentieel belang. Want als je goed in je vel zit, presteer je beter. Maar hoe zorg je voor een vitaler leven?
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
We stelden de vraag aan Stephanie De Wulf en Jessy Van Dousselaere van de Vlaamse Overheid.
Dajo De Prins kijkt kritisch naar de hele gelukindustrie die werkende mensen zou moeten bijbrengen hoe ze zichzelf gelukkiger kunnen maken.
Fietsen zorgt niet alleen voor een gezonde geest in een gezond lichaam, het zorgt ook voor een tevreden baas!
Stress? Wacht jij ook altijd tot het te laat is en je echte klachten krijgt? Wij geven je alvast enkele tips om sneller oude patronen te doorbreken.
Bedienden blijven al sneller een dagje thuis sinds de crisis, terwijl arbeiders net trouwer op het werk verschijnen.
Ik zou graag ’s middags eens een halfuurtje gaan lopen. Maar niemand in het bedrijf doet dat en ik wil niet scheef bekeken worden. Hoe pak ik dit aan?