Wanneer kan jij verlof aanvragen?
Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.
Net als jij kijkt ook je leidinggevende reikhalzend uit naar jouw concrete vakantieplannen voor het komende jaar. Niet dat hij of zij zich per se wil bemoeien of een controlefreak is, maar jouw planning moet natuurlijk wel matchen met de werkplanning.
Hoe vroeger je baas die planning ontvangt, hoe beter. In principe kun je niet verplicht worden om bijvoorbeeld tegen een bepaalde datum de definitieve data van je zomerverlof door te geven - al is de vraag in heel wat gevallen best te begrijpen. Zeker in grote bedrijven is het vaak puzzelen om zo goed mogelijk rekening te houden met de wensen van iedereen.
Wil je zeker zijn dat je tijdens de populaire zomermaanden kunt uitblazen aan een tropisch strand of Scandinavische fjord, wacht dan vooral niet te lang om je gewenste verlofdagen bekend te maken: in heel wat gevallen geldt “first come, first serve”.
Check: Kan je baas reeds goedgekeurde vakantie weer intrekken?
Je individuele vakantiedagen kun je in principe zelf kiezen, al kun je dat nooit eenzijdig vastleggen. Alles staat of valt met de goedkeuring van je baas. Wacht dus nog even met het boeken van die droomreis en overleg eerst op het werk, anders zou je wel eens van een kale reis kunnen terugkomen…
Euhm? Mag je baas je verlofaanvraag zomaar weigeren?
Mag je baas van jou eisen dat je vakantiedagen opneemt in een bepaalde periode? Niet echt, al kun je als loyale collega wel rekening houden met de specifieke situatie op het werk (bv. traditioneel rustige periode).
Iedereen tegelijkertijd verlof geven is in de meeste gevallen geen optie, al kan het wel wanneer er een collectieve sluiting (bv. bouwverlof of in de horeca) werd vastgelegd door de ondernemingsraad of de paritaire commissie. Dit vind je terug in het arbeidsreglement van het bedrijf waar je werkt.
Voor jou als werknemer betekent het collectief verlof concreet dat je gedurende die periode wel degelijk vakantiedagen zult moeten opnemen. Heb je - na aftrek van dat collectief verlof - nog te weinig individuele verlofdagen over om alsnog die fantastische droomreis te kunnen inplannen? Informeer dan gerust eens naar de mogelijkheden bij je hr-verantwoordelijke: misschien kun je nog een aantal dagen onbetaald verlof regelen?
FAQ: Alle feiten over jouw vakantie op een rij
(fd)
4 januari 2024Onverwacht mooi weer of een feestje gepland? In Belgische bedrijven kan één op drie werknemers vakantie aanvragen op de dag zelf.
Vakantie is hét moment om je hoofd vrij te maken en nieuwe inspiratie op te doen. Een reis weg vanuit je vertrouwde omgeving brengt heel wat voordelen met zich mee.
Vanaf 2024 gelden een aantal nieuwe regels die te maken hebben met het opnemen van je vakantiedagen...
Extralegale vakantiedagen kan je vaak overdragen naar een volgend jaar. Voor wettelijke dagen is de regeling versoepeld en kan het sinds 2024 dikwijls ook.
Ga je op vakantie? Vergeet je out-of-office niet! Wij lijsten alvast enkele originele exemplaren voor je op.
Zoveel verlof opnemen als je wil? Klinkt verleidelijk, toch? Maar is iedere werknemer daar wel naar op zoek? Wij zoeken het voor je uit.
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.
4 op de 10 werkgevers kent extra verlof toe bovenop wettelijk verlof. Hoe zit dat precies?