Waarom mensen met 'onbeperkt verlof' uiteindelijk minder verlof nemen...
Steeds meer grote bedrijven voeren onbeperkt betaalde vakantie in. Klinkt als een droom die uitkomt? Maar hoe zit dat in de praktijk?
In het geval van een collectieve sluiting, of het vastleggen van de periode waarbinnen de vakantie moet opgenomen worden, moet een welbepaalde procedure gevolgd worden. Het gevolg is dat werknemers verplicht worden tegelijkertijd vakantie te nemen.
Lees ook: Als de baas je vakantie vastlegt
Is er geen collectieve sluiting, dan rest de zogenaamde individuele vakantie. Die kan slechts opgenomen worden in gemeenschappelijk akkoord met de werkgever (ook al kan het akkoord van de werkgever stilzwijgend zijn).
Individuele vakantie kan nooit eenzijdig vastgelegd worden, noch door de werkgever noch door de werknemer. Met andere woorden: je kan als werknemer wel heel graag gedurende een welbepaalde periode vakantie willen nemen, een absoluut recht heb je daar niet op.
CHECK: Al je vakantierechten en -plichten op een rijtje
Het komt er dus op aan om met je werkgever tot een akkoord te komen. In dit kader kan voorafgaand overleg met je onmiddellijke collega’s aan te raden zijn. Het zal je werkgever geruststellen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de continuïteit van zijn onderneming. In veel bedrijven verloopt de planning van vakantie dan ook in een open sfeer zonder al te veel problemen.
Kom je met jouw werkgever op geen enkele manier tot een akkoord? Dan is het de arbeidsrechtbank die zich in kort geding over het geschil moet uitspreken.
Van 22 tot 46 dagen: hoeveel vakantie krijg jij?
Nergens in de wet vind je regels terug over omstandigheden waarin of redenen waarom een werkgever verlof mag weigeren, of meer nog: reeds toegestane vakantie kan intrekken. Voor de rechtbanken is in de praktijk echter reeds verschillende keren gebleken dat, ook al kan de werkgever niet eenzijdig vakantiedagen vaststellen, hij wel een verlofaanvraag kan weigeren of intrekken. Dat moet dan wel in het belang van de onderneming zijn, en afgewogen worden tegenover de belangen van de werknemer.
Met andere woorden: een weigering of intrekking door de werkgever moet in proportie staan tot de gevolgen die dit heeft voor de werknemer. Ook hier zal in geval van discussie de rechtbank het laatste woord hebben.
FAQ: Alles wat jij moet weten over jouw vakantie31 juli 2018
Steeds meer grote bedrijven voeren onbeperkt betaalde vakantie in. Klinkt als een droom die uitkomt? Maar hoe zit dat in de praktijk?
Alle relevante informatie rond en over vakantie, vakantiegeld, niet-opgenomen vakantiedagen enzovoort handig voor jou opgelijst!
Voor veel werknemers was de Grote Vakantie dit jaar de Grote Staycation thuis aan de laptop, als gevolg van de Coronacrisis. Hoe blijf je gemotiveerd?
Een gesprek met je werkgever kan lastig zijn. Zeker wanneer je iets delicaats wil bespreken. Hoe pak je zo’n gesprek dan best aan? Lees hier 5 do’s-and-don’ts.
Vakantie is heilig voor bijna de helft van de Belgen. 48 procent sluit het werk dan buiten, waarmee we strikter zijn dan de Nederlanders en de Britten ...
Wat doe je als je het aantal wettelijke vakantiedagen voor het einde van het jaar nog niet hebt kunnen opnemen?
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Word je ziek tijdens je vakantie? Geen probleem, binnenkort kun je je vakantierechten behouden en alsnog genieten van je vakantiedagen op een ander moment.
Voor velen is de vakantie een moment om even op adem te komen. Hoeveel vakantiedagen heb jij nodig om er op het werk weer helemaal tegenaan te kunnen gaan?