Liever wél of geen bedrijfswagen?
Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?
Als het gebruik van je eigen wagen voor professionele verplaatsingen uitdrukkelijk voorzien werd bij het sluiten van je arbeidsovereenkomst, kan je in principe niet weigeren je met je eigen wagen te verplaatsen.
Indien dit echter niet overeengekomen was, zou je kunnen zeggen dat je niet bereid bent je eigen wagen te gebruiken, zeker als je dikwijls op verplaatsing moet of als je lange afstanden moet afleggen. Hou hier dus rekening mee wanneer je afspraken maakt met je (toekomstige) werkgever.
De arbeidsovereenkomst: Hier moet je op letten voor je je handtekening zet...
Indien het maken van veelvuldige verplaatsingen inherent is aan je functie, kan je werkgever in bepaalde gevallen zelfs verplicht worden om je een wagen ter beschikking te stellen. De wetgeving voorziet immers dat de werkgever je de nodige arbeidsmiddelen ter beschikking moet stellen om je werk naar behoren te kunnen uitoefenen.
Zelfs als dit niet het geval is, loont het misschien wel de moeite om aan je werkgever te vragen dat hij jou een bedrijfswagen ter beschikking stelt. Deze formule is ook voor hem interessant. Het voordeel dat voortvloeit uit het privégebruik van een bedrijfswagen kent immers een gunstige sociale en fiscale behandeling. Veel werkgevers optimaliseren op die manier het loon van hun werknemers.
Check: In welke functies heb je de meeste kans op een bedrijfswagen?
Indien je toch met je eigen wagen professionele verplaatsingen maakt voor het werk, vallen de kosten die hieraan verbonden zijn uiteraard ten laste van je werkgever. Ze worden beschouwd als beroepskosten eigen aan de werkgever en niet als loon waarop sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn.
De terugbetaling van de verplaatsingen voor het werk met eigen wagen bestaat uit een kilometervergoeding. Deze bedraagt 0,4269 euro per kilometer in 2024. Deze vergoeding is eveneens van toepassing voor verplaatsingen uitgevoerd met de motor of de bromfiets.
Ontdek: Hoeveel komt jouw werkgever tussen in je woon-werkverkeer?
(dvh) - Bron: Securex
9 september 2024Zou jij blij zijn met een bedrijfswagen in plaats van een loonsverhoging bij je welverdiende promotie?
Met je wagen naar het werk karren is natuurlijk de minst duurzame vervoersoptie. Een elektrische variant maakt het traject een stuk duurzamer, maar welke opties zijn er nog?
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
De mogelijkheid om vanop afstand te kunnen werken is vaak een doorslaggevende factor tijdens sollicitatiegesprekken. Ontdek hier de redenen.
Wie in de ochtendspits naar het werk pendelt, merkt het meteen: hij of zij is zelden alleen... Waar komen die pendelaars allemaal vandaan?
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
Ons wagenpark wordt steeds groener, en dan hebben we het niet over de kleur...
Met 24% deeltijds werkenden komt deeltijds werk in België vaker voor dan in de meeste andere EU-landen...