Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

Kan een robot jou vervangen?

Kan een robot jou vervangen
De technologie gaat met sprongen vooruit. Zo snel, dat zelfs experts het niet kunnen bijbenen. De wereld vindt dagelijks nieuwe toepassingen voor robots en Artificiële Intelligentie (AI). En ja, doorgedreven automatisering is handig, maar heeft ook invloed op de arbeidsmarkt. Raken de robots straks ook aan jouw job?

Waar staat de techniek vandaag?

Ooit leek het een verre toekomstdroom: je huis laten schoonmaken door een robot terwijl jij met de voetjes omhoog van een glas wijn geniet. Maar intussen komt die verre toekomst al bijzonder dichtbij.

Denk maar eens aan de robotstofzuiger die misschien al jarenlang jouw woning stofzuigt en dweilt. Diezelfde geleidelijke automatisering is ook bij bedrijven zichtbaar, waardoor heel wat processen ons uit handen worden genomen.

Wat betekent dat voor jouw job? Bediendejobs krijgen eerder te maken met de rol van Artificiële Intelligentie, terwijl arbeidersjobs sneller onderhevig zijn aan de komst van robotica.

Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…

Welke soorten robots bestaan er al?

Er zijn heel wat sectoren waarin robots vandaag een rol spelen. De meest voorkomende vind je in de zorg (assistentie bij operaties, rondbrengen van medicatie en goederen), thuis (stofzuigers en grasmaaiers), in productieafdelingen (lassen, snijden, omdraaien, verpakken, in elkaar zetten), in de logistiek (goederen sorteren, optillen en uit rekken pakken, bezorgen) en in de ruimte (verkennende voertuigen).

In sommige gevallen hebben we robots ook echt nodig om ons gevaarlijk werk uit handen te nemen. Denk maar aan het onklaar maken van bommen en het opsporen van mijnen. En er wordt volop geëxperimenteerd met zelfrijdende auto’s en aanspreekbare informatierobots in winkels en op openbare plekken.

Kunnen robots volledige jobs overnemen?

Jobs die het sterkst bedreigd worden door robots, bevinden zich in fabrieken en aan productielijnen. Het gaat dan echt om voorspelbare handelingen die een robot zonder besturing kan uitvoeren.

Het goede nieuws: robots worden vooral ingezet op plekken waar ze mensen kunnen ondersteunen en helpen. Met repetitieve, saaie taken die voor mensen onprettig of gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld. Of door input te genereren die we verder naar onze hand kunnen zetten.

Hoewel AI vandaag al heel ver staat en almaar creatiever wordt, is er geen enkel systeem dat kan tippen aan de menselijke geest of aan ons onderscheidingsvermogen. Daarom gebruiken we robots en AI best als hulpjes, en niet als volwaardig middel.

Interesse in een job in AI? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Welk voordeel heb je als mens ten opzichte van een robot?

Er zijn meerdere redenen waarom je echt niet zomaar vervangen wordt. De aankoop- en opstartkosten van een robot liggen enorm hoog. Zelfs als een werkgever jou elke maand een salaris uitbetaalt, ben je nog goedkoper.

Daarnaast is een robot of software vaak heel goed in één specifieke taak, terwijl jij als mens breder kunt handelen. Een machine herkent misschien wel tastbare kwaliteit, maar jouw hersenen detecteren honderden verschillende nuances van een product of dienst. Dat maakt jou nog altijd veelzijdiger dan een apparaat.

Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

Wat kun je doen om je job veilig te stellen?

Zoals we ook al vertelden in dit artikel over de rol van AI, is het belangrijk om niet bang te zijn voor de opkomst van technologie. Gebruik ze liever in je voordeel en laat zien aan je werkgever dat jij weet hoe je het maximale uit het systeem haalt. Lees je in, volg een extra opleiding of experimenteer zelf met de nieuwe technologie.

Als mens heb jij de overhand, en die hou je ook als je de juiste kennis beheerst. Zo blijf je een meerwaarde in plaats van een omstaander.

Lees ook: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

(ZINNIG)

24 april 2023
Anderen bekeken ook