Kledij
Vorige

1 van 83

Volgende
Volgend artikel:

Wees bewust van de kleur die je draagt

Kan de werkgever jou een dresscode opleggen?

Man in maatpak
De kleren maken de man of vrouw, ook op professioneel vlak. Als werknemer kun je maar best verzorgd en netjes voor de dag komen. Maar kan je werkgever jou verplichten om een dresscode te volgen?

Kleren maken indruk

Wat je op het werk draagt, bepaalt vaak hoe je omgeving jou ziet. Daarom voorzien heel wat bedrijven een dresscode voor hun personeel. Hiermee vertegenwoordig je als medewerker de waarden van het bedrijf en zorg je voor een goede eerste indruk bij klanten, collega’s of zakenrelaties.

Lees ook: De looks maken de carrière

Dresscode

De dresscode hangt vooral af van je jobfunctie en het type bedrijf of sector waarin je werkt. Zo draag je bij een aantal jobfuncties (politie, brandweer, …) een specifiek uniform. Horecapersoneel draagt vaak een uniforme outfit die de stijl van de zaak weerspiegelt. Technici en werknemers in de bouw krijgen dan weer beschermende en praktische kledij toegewezen. Toch ziet de dagelijkse “werkkledij” van de meeste werknemers er best wel casual uit.

Ontdek: 10 jobs waarin het niet uitmaakt welke kleren je draagt

Gezond vestimentair verstand

Steeds meer bedrijven beschouwen een informele, casual kledingstijl als de toegestane norm. De dresscode die het bedrijf voor ogen heeft, staat meestal duidelijk omschreven in het arbeidsreglement of de bedrijfspolicy. Indien dat niet het geval is, wordt er gerekend op het gezond vestimentair verstand van de werknemer.

Weiger je expliciet om je te houden aan de voorziene en afgesproken dresscode? Dan kan dit een reden voor ontslag zijn, al komt het in de praktijk niet zo vaak voor.

Extra: Welke job past bij mijn kledingstijl?

Out of office

Eenmaal je werkdag erop zit, ben je dus niet meer gebonden aan die afgesproken dresscode… of toch wel? Kun je commentaar krijgen van je werkgever als je bv. foto’s met “minder representatieve” kledij post op sociale media?

Yves Stox, Managing Consultant bij Partena Professional: “Op sociale media speelt natuurlijk de vrijheid van meningsuiting van de individuele werknemer. Een vakantiefoto in een Speedo of badpak op Instagram moet perfect kunnen. Weinig werkgevers liggen wakker van je online gedrag, zolang het hen niet schaadt. In de praktijk zouden er in hetzelfde bedrijf wel verschillende "regels" kunnen gelden voor bv. de woordvoerder die het bedrijf vertegenwoordigt en een productiearbeider. In dit geval geeft de bedrijfspolicy meer duidelijkheid over wat van de werknemers wordt verwacht op sociale media.”

Eigen accenten

Kun je je echt niet vinden in de dresscode van je werkgever? Praat erover met je leidinggevende. Misschien is er wel een compromis mogelijk? Kleren maken de man of vrouw, ook met persoonlijke accenten en accessoires!

(mr)

12 februari 2021
Anderen bekeken ook